Składniki:
Filety z matiasa, cebula, musztarda (najlepiej Develey, bo ma intensywny kolor), mleko 2%, olej, pieprz kolorowy w ziarnach.
Jak przyrządzić?
Filety płuczemy, wkładamy do salaterki i zalewamy mlekiem. Zostawiamy na noc w lodówce, oczywiście przykryte. Nastepnego dnia wyjmujemy z salaterki, odsączamy na sitku, kroimy na zgrabne kawałki i wkładamy do słoika. Przekładamy bardzo drobno pokrojoną cebulą i ziarnami pieprzu. W miseczce mieszamy olej z musztardą (dwie części oleju, jedna część musztardy) i zalewamy śledzie w słoiku, tak aby płyn zakrył je w całości. Mocno zakręcamy i wstawiamy do lodówki.
Jak podawać?
Najlepiej ułożone na półmisku, każdy kawałek osobno i z eleganckim patyczkiem do nabierania (mogą być wykałaczki). Niekoniecznie pod wódeczkę...
Uwagi:
Prawdziwym koneserom polecam wrzucić kilka orzechów włoskich, obranych ze skórki i pokrojonych na cząstki.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Autor | natka - wariatka |