Składniki:
6 łyżek oleju, 2 lub 3 łyżki mąki, 3 lub 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego (w zalezności od gustu, ja lubię przecier), cała śmietana 18%, przyprawa warzywko.
Jak przyrządzić?
Wlewamy 6 łyżek oleju do garnuszka, potem dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Nastepnie dodajemy koncentrat (nie przejmować się, gdy wszystko zgęstnieje). Następnie dodajemy śmietanę i mieszamy. Może się wydawać, że porobiły się grudki, ale po dokładnym wymieszaniu wszystko dobrze się połączy. Do smaku dodajemy warzywko lub vegetę. Ale sekret jest dopiero teraz: dodajemy gotowe gołąbki ze słoika i dobrze wybieramy sos ze środka. Dusimy na malutkim ogniu przez 10 minut i naprawdę sos jest pyszny.
Uwagi:
Powtarzam: gdy widzicie, że robią się grudki, nie przejmować się, wszystko powinno się dobrze połączyć.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Autor | N@t@li@ |