Składniki:
1 opakowanie szpinaku mrożonego, 3 jajka (rozdzielone), 2 kostki twarogu, 2 pęczki kopru, opakowanie plastrów łososia, 1-2 łyżki jogurtu naturalnego, sok z 1 cytryny, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Jak przyrządzić?
Szpinak rozmrozić na patelni i odparować. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Do ostudzonego dodać 3 żółtka i pianę z 3 białek. Rozsmarować na płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut w temp. 200 stopni. Gorący placek rozłożyć na czystej ścierce, zdjąć papier i zwinąć razem ze ścierką w ciasny rulon. Ostudzić. Ser zmielić z jogurtem. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Dodać sok z cytryny i posiekany koper. Na ostudzone i rozwinięte ciasto szpinakowe rozsmarować ser, obłożyć plastrami łososia. Zwinąć ciasno i zawinąć w folię aluminiową. Włożyć do lodówki na min. 1 godzinę. Podawać pokrojone w centymetrowe plastry.
Uwagi:
Warto obłożyć naprzemiennie plastrami łososia norweskiego na przemian z polskim. Ciekawy efekt wizualny i smakowy.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | ok. 15 |
Kaloryczność | niska |
Autor | CZARNA |