Składniki:
Ciasto:
6 jajek, szk. cukru, cukier waniliowy, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżka mąki pszennej, 3 budynie czekoladowe.
Masa:
2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru,kostka margaryny, 3 szk. mleka, 30 dag chałwy,starta czekolada.
Jak przyrządzić?
Jajka parzymy, oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Miksując, stopniowo dodajemy cukier wymieszany z cukrem waniliowym oraz żółtka. Mąkę, budynie i proszek mieszamy i dodajemy do masy. Całość delikatnie mieszamy. Pieczemy 30 min. w piekarniku rozgrzanym do temp. 160 stopni. Ciasto przekrawamy na dwie części. Budynie na masę gotujemy na mleku i chłodzimy. Margarynę siekamy i ucieramy, dodając po łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodajemy zmiksowana chałwę. Na jeden placek wykładamy połowę masy, przykrywamy drugim plackiem i wykładamy resztę kremu. Wierzch posypujemy czekoladą.
Uwagi:
Placek jest dość słodki, najlepiej posypać go gorzka czekoladą.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Autor | Paula 22 |