Składniki:
Burger:
1 kg mięsa wołowego, 1 kostka masła, sól, pieprz.
Sos:
100 g majonezu, 100 g ketchupu, 50 g musztardy, 50 g dżemu z czarnej porzeczki (koniecznie).
Bułki do hamburgerów, ogórki konserwowe, pomidory świeże, cebula, sałata.
Jak przyrządzić?
Burgery:Mięso wołowe zmielić lub posiekać i wyrobić (krótko) z masłem. Uformować burgery - ok. 1.5 - 2 cm grubości. W każdym zrobić na środku niewielkie wgłębienie aby podczas smażenia lub grillowania nie puchły do formy kuli:). Grillując lub smażąc na patelni posypujemy grubo mieloną solą i pieprzem.Sos:Mieszamy ketchup, majonez, musztardę i dżem z czarnej porzeczki. To tyle.Bułki rozcinamy na pół i grillujemy (w domu podgrzewam je na tosterze) ok. 2 minuty. Nakładamy na spód bułki sos, potem sałatę, na to usmażonego burgera na burgera ponownie sos, plastry ogórków konserwowych, plastry pomidora (pomidora kroimy prostopadle do osi szypułki, nie wzdłuż, tak nie puszcza soku i ma ładniejszy wygląd :) oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przykrywamy gorącym wieczkiem bułki. Można hamburgera tuningować grillowanym bekonem i plasterkiem sera. Podawać z frytkami (najlepiej z ziemniaków a nie z torebki) i sałatką Coleslaw. Ja dodaję jeszcze parę butelek schłodzonego piwa.Tak to robiliśmy w Houston, więc jeśli ktoś ma jakiś problem...
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Adaho |