Składniki:
1/2 kg mąki, 1/2 kostki masła, 3 żółtka, woda, szczypta soli.
Jak przyrządzić?
Mąkę wysypujemy na stolnicę, masło rozpuszczamy w szklance gorącej wody, a żółtka w 3 łyżkach zimnej wody. Żółtka rozpuszczone wlewamy do mąki i mieszamy, potem gorącą wodę z masłem i sól, zagniatamy, jeżeli ciasto jest zbyt twarde, to dolewamy wody, jeżeli luźne to dosypujemy mąki. Zagniatamy chwilkę. Wałkujemy, ciasta nie trzeba podsypywać mąką, bo się nie klei do stolnicy.Farsz wedle upodobań. Gotujemy 8-10 minut od chwili wypłynięcia pierogów na górę. Woda lekko osolona.
Uwagi:
Jet to pewno kolejny przepis na pierogi, ale warty uwagi. Ciasto jest zawsze miękkie i smaczne.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Autor | olka37 |