Składniki:
Ciasto:
1 szklanka śmietany, 4 żółtka, 1 margaryna, 3 ½ szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Jak przyrządzić?
Ciasto:Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na ok. 6 godz. Ciasto podzielić na 6 części i rozwałkować na 6 cieniutkich placków.Ubić pianę z 6 białek ze szklanką cukru. Pod koniec ubijania dodać 1 kisiel czerwony. Posmarować placek (surowy) pianą, położyć wiśnie i przykryć drugim plackiem. Nakłuć widelcem i upiec. To samo robimy z pozostałymi. Wyjdą 3 placki.Masa:Z ½ litra mleka odlać ½ szklanki. Pozostałe mleko zagotować ze szklanką cukru. W ½ szklance mleka rozmieszać 4 łyżki mąki i 1 jajko, wlać na gotujące się mleko, przestudzić. Następnie rozwiercić 1 kostkę masła roślinnego, dodając przestudzoną masę. Pod koniec dodać 1 łyżkę rumu. Masą przełożyć placki. Posypać cukrem pudrem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | kamila |