Składniki:
9 jaj, 1 1/2 szklanki cukru kryształu, 1 cukier waniliowy, 1 1/2 szklanki mąki pszennej, 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki oleju, 1 1/2 kg jabłek, 2 śmietany "śnieżka", 1 galaretka agrestowa, 2 galaretki czerwone, 1/2 kg pierniczków nadziewanych w czekoladzie.
Jak przyrządzić?
Ubić jak biszkopt (biszkopt jasny). Po upieczeniu przekroić na dwa placki. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Utarte jabłka podsmażyć. Dodać galaretki w proszku i dobrze wymieszać. Odstawić do przestudzenia. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody. "Śnieżkę" ubić według przepisu, dodać tężejącą galaretkę i dalej ubijać.
Przełożenie placka:Biszkopt - masa jabłkowa - pierniczki - masa ze "śnieżki" - biszkopt - polewa.
Potrzebne przybory:
Miska, trzepaczka, łyżka drewniana, garnek, mikser.
Jak podawać?
Do kawy.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | wiele |
Autor | Alice |