Składniki:
Ciasto:
6 żółtek, 30 dag mąki, 15 dag cukru, 15 dag margaryny, 2 łyżki śmietany, 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa kokosowa:
6 białek, 15 dag cukru, 15 dag kokosu, 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Masa orzechowa:
4 jaja, 15 dag orzechów mielonych, 2 łyżki bułki tartej, 2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka cukru,1 łyżeczka proszku do pieczenia.
1 słoik powidła śliwkowego.
Jak przyrządzić?
Zarobić kruche ciasto. Podzielić na 2 części. Schłodzić w lodówce, a przygotowując do pieczenia, zetrzeć na tarce. Białka ubić. Dodać cukier, mąkę ziemniaczaną i lekko wymieszać. Dodać kokos i delikatnie wymieszać. Ubić białka. Dodać 1 łyżkę cukru zwykłego, żółtka, bułkę tartą, mąkę, proszek i orzechy mielone.
Przygotowanie do pieczenia:
Ciasto kruche - powidło - ciasto kruche - masa orzechowa - masa kokosowa.
Piec w temp. 150 stopni C przez 40-50 min.
Potrzebne przybory:
Stolnica, wałek, miska, trzepaczka.
Jak podawać?
Do kawy.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Porcje | wiele |
Autor | Alice |