Składniki:
1 kostka margaryny, 1 szklanka cukru, 3 łyżki kakao, 1/2 szklanki wody, 2 szklanki mąki, 5 jajek, 1 łyżka proszku do pieczenia, 1/2l śmietany, 10 łyżek cukru kryształu, 2 galaretki, 1 szklanka wody.
Jak przyrządzić?
Zagotować wodę, kakao, margarynę i cukier. Gdy przestygnie, dodać mąkę, żółtka i proszek do pieczenia. Z białek ubić pianę i wymieszać z resztą. Piec w temp. 180 stopni C przez 30 min. Przekroić na 2 placki. Śmietanę ubić z cukrem. Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie. Tężejącą galaretkę dodawać do ubitej śmietany, ciągle ucierając.
Przełożenie ciasta:
Ciasto - masa - ciasto.
Potrzebne przybory:
Garnek, mikser.
Jak podawać?
Do kawy.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | wiele |
Autor | Alice |