Składniki:
Tarta: 250 g mąki, 150 g masła, 1 łyżeczka cukru, 1 jajko.
Masa migdałowa: 3 gruszki, 150 g gorzkiej czekolady, 175 g masła, 175 g cukru (najlepiej ½ białego i ½ brązowego), 125 g zmielonych migdałów, 75 g mąki, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 2 jajka, wanilia.
Jak przyrządzić?
Tarta: Mąkę wysypać na blat, zrobić dołek, wbić jajko, wsypać cukier, pokrojone masło, nożem szatkować jak kruche ciasto, kiedy będą już grudki, wyrobić rękoma na kulę - rozwałkować i wylepić formę na tartę, razem z bokami, nakłuwać widelcem i włożyć do lodówki na 30 minut.
Masa: Masło doprowadzić do temp. pokojowej, zmiksować je z cukrem, dodać mąkę, zmielone migdały, proszek, wanilię oraz jajka - wszystko razem zmiksować. Połamać na kostki czekoladę – dodać do masy, wymieszać łyżką. Formę wyjąć z lodówki, przykryć papierem do pieczenia, piekarnik na 180 stopni, piec 20 minut, zdjąć papier i piec 10 minut. Na upieczoną tartę wyłożyć masę, gruszki obrane i pokrojone w ćwiartki wcisnąć w masę, tworząc koło:). Piec w 180 – 30 minut, wyjąć, posypać płatkami migdałowymi i piec 30-40 minut, aż będzie złota.Podawać najlepiej ciepłe – kiedy czekolada jeszcze nie zastygnie.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | babajaga |