Składniki:
35dag mąki,Ciasto:
25 dag cukru, 1 kostka margaryny, 12 łyżek słodkiego mleka, 6 jaj, 1 cukier waniliowy, 3/4 proszku do pieczenia, 1-2 łyżeczki kakao.
Masa kokosowa:
20 dag kokosu, 20 dag cukru, cukier waniliowy, 2 białka, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, sok z połowy cytryny, 5 łyżek słodkiej śmietany.
Jak przyrządzić?
Cukier i żółtka utrzeć, dodać cukier waniliowy. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, mleko, kakao i dobrze wymieszać. Z białek ubić pianę i lekko wymieszać z resztą. Białka ubić na sztywną pianę.Dodać cukier, kokos, mąkę, śmietanę i lekko wymieszać. Połowę ciasta wyłożyć do foremki. Nałożyć łyżką kokos. Na wierzch ułożyć resztę ciasta. Piec w temp. 180-200 stopni C przez 30-40 min. Po upieczeniu polać polewą.
Potrzebne przybory:
Garnek, mikser, trzepaczka, miska.
Jak podawać?
Do kawy.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | wiele |
Autor | Alice |