Składniki:
Biszkopt orzechowy:
4 jajka, 5 dag mielonych orzechów włoskich, 8 dag cukru kryształu, 5 dag mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Biszkopt kokosowy:
6 białek, 1/2 szklanki cukru kryształu, 15 dag kokosu, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Krem do przełożenia ciasta:
1 puszka brzoskwiń, 1 kostka margaryny, 6 żółtek, 1/2 budyniu śmietankowego, 1 łyżka mąki pszennej.
Jak przyrządzić?
Przygotować biszkopt orzechowy. Upiec 2 cienkie biszkopty lub 1 grubszy i przekroić. Piec w temp. 180 stopni C przez 30-40 min. Białka ubić z cukrem na sztywno i lekko wymieszać z kokosem. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem. Piec w temp. 180 stopni c ok. 30-40 min. Odlać sok z owoców. Jeśli nie będzie całej szklanki, dodać wody i ugotować budyń z łyżką z mąki. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Dodać ostudzony budyń i ucierać. Do masy dodać drobno pokrojone owoce.Przełożenie placka: biszkopt orzechowy - krem - biszkopt kokosowy - krem - biszkopt orzechowy.Ciasto polać polewą czekoladową.
Potrzebne przybory:
Miska, trzepaczka, łyżka drewniana, mikser, garnek.
Jak podawać?
Do kawy.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Porcje | wiele |
Autor | Alice |