Zrazy zawijane po staropolsku - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

950 g wołowiny bez kości, 150 g wędzonego boczku lub słoniny, 3 łyżki ostrej musztardy, 4 suszone grzyby, 2 kromki razowego chleba, 150 g ogórków kiszonych, 200 g cebuli, 1 szklanka bulionu wołowego
50 ml oliwy, sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie.

Jak przyrządzić?

Grzyby opłukać, namoczyć i ugotować w wodzie, w której się moczyły. Wystudzić i pokroić w paski. Mięso pokroić w poprzek włókien na plastry grubości około 1 cm. Tłuczkiem rozklepać każdy plaster z obu stron, uważając by go nie podziurawić. Ogórki i cebulę obrać. Cebulę pokroić w piórka. Ogórki, boczek, kromki chleba pokroić w słupki. Płaty mięsa oprószyć delikatnie solą i pieprzem, posmarować musztardą. Na każdym położyć po 2 słupki chleba, 3 słupki ogórka, 3 słupki boczku i po kilka piórek cebuli, oprószyć majerankiem. Płaty mięsa dość ciasno zawinąć, zakładając brzegi do środka. Spiąć wykałaczkami. Zrazy można obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym tłuszczu aż się zrumienią. Zrazy zalać bulionem i wywarem z grzybów, dodać grzyby, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek. Dusić do miękkości na małym ogniu.

Potrzebne przybory:

Wykałaczki.

Jak podawać?

Podawać z kaszą gryczaną lub kaszą pęczak.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Porcjeok. 8
AutorGogaba

Zrazy zawijane po staropolsku: Podobne przepisy

Zrazy zawijane po staropolsku: wypróbuj również

Zrazy wieprzowe

... Zrazy to jedno ze smaczniejszych i wytwornych dań kuchni polskiej, jakie mamy przyjemność jadać ma różnego rodzaju przyjęciach. Ta znana od wieków potrawa podawana na ciepło wspaniale syci i smakuje ... , stąd też jej ogromne uznanie wśród wielu ...

dawno temu

Piernik staropolski

... to jednak nastąpi, dobrze jest wypróbować przepisy na najbardziej znane staropolskie potrawy. Jedną z nich jest pyszny piernik, który warto robić nie tylko na święta. ... to jednak nastąpi, dobrze jest wypróbować przepisy na najbardziej znane ...

dawno temu

Jak zrobić gołąbki bez zawijania?

... pracy i przynajmniej 2 godziny w kuchni. A może zrobiłabyś gołąbki bez zawijania? Czas przygotowania znacznie się wtedy skróci. Warto sprobować. ... pracy i przynajmniej 2 godziny w kuchni. A może zrobiłabyś gołąbki bez zawijania? Czas ...

dawno temu

Przepis na żurek staropolski

... Żurek staropolski to danie, które uwielbiamy od stuleci. Doskonale smakuje w chłodne, mgliste dni, kiedy jedzenie to jedyna czynność, na jaką mamy ochotę. Zupa jest pożywna, a gotując ją stworzysz niepowtarzalny nastrój domowego ciepła i ...

dawno temu

Karp w sosie staropolskim - nie tylko na Wigilię

... . Ale możesz przyrządzisz go nieco inaczej niż zwykle. Co powiesz na karpia w sosie staropolskim? Jest pyszny, sama spróbuj. ... . Ale możesz przyrządzisz go nieco inaczej niż zwykle. Co powiesz na karpia w sosie staropolskim? Jest pyszny, sama ...

dawno temu

Ukłon w stronę tradycji – bigos po staropolsku

... , aby dopasować go do kulinarnych potrzeb naszego podniebienia. Wśród całego wachlarza typów przyrządzania bigosu, dziś proponujemy bigos po staropolsku. ... , aby dopasować go do kulinarnych potrzeb naszego podniebienia. Wśród całego wachlarza ...

dawno temu

Gąska na staropolskim stole

... Gęsina była bardzo cenionym mięsem na staropolskim stole, przyrządzano ją na wiele sposobów nie tylko z okazji dnia świętego Marcina, ale również na święta i biesiady. Gęsi były powszechnie hodowane ... z gęsi, krupnik na gęsinie, czy przejęte z ...

dawno temu

Moda na staropolskie imiona

... Dzisiaj już nazywanie dzieci po prostu Ania, Magda jest niemodne. W przedszkolach królują Stasie, Jaśki, Felki, Marysie i Zosie. Trwa moda na staropolskie imiona. Nie ma w niej nic złego. Najważniejsze jest, żeby nie przesadzić i pamiętać, że ...

dawno temu

Zapiekanka z brokułami i makaronem

... takie rozwiązanie, wiedząc, że w innym przypadku spędzi kilka godzin na zawijaniu zrazów wieprzowych albo mieleniu mięsa na kotlety. Na szczęście mamy również inne możliwości przygotowania dań smacznych, zdrowych ...

dawno temu

Błyszcząca czy matowa? Zagadka folii aluminiowej rozwiązana

... Czy zawijając żywność w folię aluminiową zastanawiałaś się kiedyś, czy błyszcząca strona powinna być skierowana do wewnątrz czy na zewnątrz? Ile kobiet, tyle teorii. Tylko czy faktycznie strona folii ma znacznie? Odpowiadamy! ... Czy zawijając ...

dawno temu

Gołąbki z grzybami

... bądź też kuchni marokańskiej. Obok kosztowania czegoś nowego lubimy natomiast wracać do smaków dzieciństwa. Zdarza się jednak, że nie potrafimy przyrządzać zrazów wieprzowych tak jak robiła to nasza babcia ... bądź z dodatkiem sosu pomidorowego. ...

dawno temu

Gołąbki w postaci zupy - jak to możliwe?

... Wczoraj były gołąbki bez zawijania, a dziś jeszcze większe szaleństwo. Co powiecie na zupę gołąbkową. Smakuje prawie jak gołąbki, tylko nie trzeba poświęcać czasu na umieszczanie farszu w liściach ...

dawno temu

Pyszne placki ziemniaczane

... . Są potrawą smaczną, zdrową i stwarzającą spore pole do popisu w kwestii eksperymentowania ze składnikami i dodatkami. To sztandarowe danie kuchni staropolskiej, dlatego wiedza jak je wykonać jest niemal obowiązkowa! ... . Są potrawą smaczną, ...

dawno temu

Quesadillas – czyli coś po meksykańsku

... W Meksyku to potrawa podawana na śniadanie. Płaty cienkiego ciasta z mąki kukurydzianej pieczonej na blasze na otwartym ogniu z pysznym farszem, najczęściej krojone w trójkąciki lub zawijane ... W Meksyku to potrawa podawana na śniadanie. Płaty ...

dawno temu

Galuski, knedle, kluseczki – tradycja w zupie

...   Szlachetne Damy, Panowie Szlachta, wszystkiego dobrego na świętego Marcina. Niech Wam się darzy, a Wasze sława i bogactwo niech nigdy nie przeminą. Tymi oto słowy chciałem oddać hołd staropolskiej ... Szlachetne Damy, Panowie Szlachta, ...

dawno temu

Pierogi na pięć sposobów

...   Jak przypominam sobie czasy mojego dzieciństwa, to pierogi kojarzą mi się ze stołem posypanym mąką, wycinaniu szklanką precyzyjnych kółek z ciasta i nauką jego mistrzowskiego zawijania ... Jak przypominam sobie czasy mojego dzieciństwa, ...

dawno temu

Ryba w kilku wyjątkowo smacznych odsłonach

... W Polsce dania z ryb przyrządzane były od najdawniejszych czasów. W staropolskich domach podawano ryby w różnoraki sposób, a potrawy cechowały się wyjątkową pomysłowością kucharzy, którzy je ...

dawno temu

Święta inaczej

... Wiele osób ceni sobie tradycyjny, staropolski klimat świąt Bożego Narodzenia. Z licznie przybyłą rodziną, karpiem, makowcem, kolędami, choinką... Są jednak kobiety, których nie pociąga ... tam działających. Także święta trwają tu jakby dłużej. ...

dawno temu

Polędwiczki cielęce

... , lecz niezwykle smaczną cielęcinę. Jeżeli masz dość kurczaka ze szpinakiem albo zrazów wieprzowych, zobacz, co możesz zrobić z polędwicą cielęcą. Zanim jednak poznasz przepis na jej przyrządzenie, przeczytaj, czym charakteryzuje się omawiane ...

dawno temu

Powiązane Tematy