Składniki:
950 g wołowiny bez kości, 150 g wędzonego boczku lub słoniny, 3 łyżki ostrej musztardy, 4 suszone grzyby, 2 kromki razowego chleba, 150 g ogórków kiszonych, 200 g cebuli, 1 szklanka bulionu wołowego
50 ml oliwy, sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie.
Jak przyrządzić?
Grzyby opłukać, namoczyć i ugotować w wodzie, w której się moczyły. Wystudzić i pokroić w paski. Mięso pokroić w poprzek włókien na plastry grubości około 1 cm. Tłuczkiem rozklepać każdy plaster z obu stron, uważając by go nie podziurawić. Ogórki i cebulę obrać. Cebulę pokroić w piórka. Ogórki, boczek, kromki chleba pokroić w słupki. Płaty mięsa oprószyć delikatnie solą i pieprzem, posmarować musztardą. Na każdym położyć po 2 słupki chleba, 3 słupki ogórka, 3 słupki boczku i po kilka piórek cebuli, oprószyć majerankiem. Płaty mięsa dość ciasno zawinąć, zakładając brzegi do środka. Spiąć wykałaczkami. Zrazy można obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym tłuszczu aż się zrumienią. Zrazy zalać bulionem i wywarem z grzybów, dodać grzyby, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek. Dusić do miękkości na małym ogniu.
Potrzebne przybory:
Wykałaczki.
Jak podawać?
Podawać z kaszą gryczaną lub kaszą pęczak.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Porcje | ok. 8 |
Autor | Gogaba |