Składniki:
2-3 udka, 2 marchewki, 1 cebula, 1 pomidor, 1 korzeń pietruszki, 1 pęczek natki pietruszki, 2 ząbki czosnku, 15-20 dag pieczarek najlepiej malutkich, kawałek pora (8cm jednego listka), seler malutko, lubczyk, listek laurowy, 2 ziela angielskie, słodka papryka w proszku, 2-3 kostki drobiowe.
Jak przyrządzić?
Oczywiście myjemy mięso, wkładamy do garnka i dodajemy: marchew, pietruszkę korzeń (mały), 2-3 gałązki natki, pomidora, 2 ząbki czosnku, pora, jeśli mamy to troszkę lubczyku, 2 ziela angielskie, listek laurowy, 1 kostkę rosołową, zalewamy wodą - dużą ilością ponieważ i tak wyparuje... Wstawiamy na malutki gaz, cebulę kroimy na pół i kładziemy połówki na palnik - gdy się cała przypali na czarno wkładamy do rosołu, nie dopuszczamy do wrzenia, na wierzchu rosołu pojawią się tzw. "szumowiny", ściągamy je łyżką i wylewamy, czynność tą należy powtórzyć za każdym razem jak się pojawią w przeciwnym razie będą nam pływać w rosole takie szare "krzepiki"... Pod koniec gotowania łyżką wyciągamy zieleninę, czosnek, cebulę, pomidora. Pieczarki jeśli są małe to w całości (większe kroimy na pół) smażymy na patelni w minimalnej ilości tłuszczu najlepiej pod przykryciem, po podsmażeniu na piękny złotawy kolor, zalewamy rosołem i gotujemy chwilkę, następnie wlewamy wszystko do rosołu. Dodajemy pozostałe kostki do smaku, wsypujemy słodką paprykę ok. pół łyżeczki - rosół będzie miał wtedy piękny kolor... Oczywiście dodajemy pieprz!W osobnym garnku gotujemy makaron al dente i pamiętajmy aby go "zahartować" zimną wodą, ponieważ później rosół może być mętny. Na talerz nakładamy makaron i zalewamy aromatycznym, złotym rosołkiem. Dodajemy ugotowany kawałek marchewki + pieczarki i posypujemy natką pietruszki. Życzę smacznego!
Jak podawać?
Na talerz nakładamy makaron i zalewamy aromatycznym, złotym rosołkiem. Dodajemy ugotowany kawałek marchewki + pieczarki i posypujemy natką pietruszki.
Uwagi:
Rosół powinien gotować się min. 1,5-2h! Im dłużej tym lepiej! Należy pamiętać aby nie dopuścić do wrzenia, ponieważ stanie się mętny, nie obawiajmy się dodać pomidora, nie może być za miękki na pewno podczas gotowania się nie rozleci - tak gotują we Włoszech, a ich kuchnia jest pyszna:)Najlepiej rosół zacząć gotować dużo wcześniej przed obiadem np. ok 10. aby się nie spieszyć! Naprawdę czas gotowania jest tu bardzo ważny!Mięso można użyć do drugiego dania lub porozrywać na kawałki i dodać do rosołu (na talerz).Aha makaron daję tzw. świderki.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | rozamunda |