Składniki:
1 szklanka cukru, 1 łyżka miodu, 300 g łuskanego słonecznika.
Jak przyrządzić?
Słonecznik uprażyć na patelni. Wsypać cukier do garnka, podgrzewać na małym ogniu, nie dodawać wody, cukier rozpuści się sam. Nie można mieszać cukru, aż do rozpuszczenia się, gdyż mieszanie spowoduje jego ponowne skrystalizowanie. Gdy karmel będzie brązowy i będzie bulgotał, dodać łyżkę miodu naturalnego. Ze względu na różnicę temperatur masa zacznie się pienić. Zamieszać ją delikatnie po czym wsypać uprażony na patelni słonecznik. Szybko mieszać, gdyż masa szybko krzepnie. Masę przełożyć na pergamin do pieczenia, i przykryć drugą częścią pergaminu. Przygnieść czymś płaskim, np. deską do krojenia aby otrzymać ok. 1 cm wysokości. Odstawić na ok. 10 min. aż masa stężeje. Delikatnie odkleić pergamin i pokroić na kwadraty lub prostokąty.
Potrzebne przybory:
pergamin do pieczenia, patelnia, garnek, łyżka.
Uwagi:
Jeżeli masa stężeje na tyle mocno, że nie będzie można odkleić pergaminu, trzeba opłukać stężałą masę wraz z papierem pod wodą. Wtedy papier powinien delikatnie zejść.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 3 zł |
Autor | galic |