Składniki:
4 kotlety schabowe b/k, 30 dkg pieczarek, ketchup, majonez, 4 plastry żółtego sera, natka pietruszki, jajko, bułka tarta, Vegeta, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia.
Jak przyrządzić?
Kotlety rozbijamy tłuczkiem, obsypujemy Vegetą i odstawiamy na jakieś 20 min do lodówki. W tym czasie pieczarki kroimy w półplasterki i podsmażamy na maśle, na koniec delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem. Kotlety panierujemy jak zwykle i smażymy na tłuszczu. Po usmażeniu przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na kotlety wykładamy pieczarki, polewamy ketchupem, smarujemy majonezem i na koniec każdy kotlet przykrywamy plastrem sera. Na koniec posypujemy drobno pokrojoną natką a naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 20 minut.
Potrzebne przybory:
tłuczek, deska, talerz, patelnia, rondelek, naczynie żaroodporne, folia aluminiowa.
Uwagi:
Schabowe najlepiej smakują zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, z ziemniakami/frytkami i surówką...:)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | lola |