Wykwintna przekąska z francuskim rodowodem. Proste w wykonaniu ciasto nie wymaga doświadczenia w kuchni. Można je podawać w plastrach, na ciepło lub pokrojone w dużą kostkę, na zimno, choćby do piwa. Ostateczny rezultat zależy od rodzaju sera. Ser typu camembert może być naturalny, z ziołami, z grzybami a ostatnio pojawił się także kozi. Każdy z nich jest dobry do przygotowania ciasta, nadając mu określony, na przykład ziołowy aromat.
Składniki:
2 serki typu camembert,
3 jajka,
sól i pieprz,
250 ml mleka,
12 dag masła,
30 dag mąki,
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia.
Jak przyrządzić?
Całe jajka ubijamy mikserem z solą i pieprzem.
Dodajemy mleko, stopione masło, a następnie mąkę i proszek do pieczenia.
Ser kroimy w kostkę (1 cm) i dodajemy do ciasta.
Dokładnie mieszamy.
Ser warto wcześniej schłodzić, by łatwiej się go kroiło.
Przekładamy ciasto do natłuszczonej odrobiną masła formy do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.
Jak podawać?
Podajemy na ciepło lub zimno, najlepiej w towarzystwie zielonej sałaty.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |