Jajecznica, omlet, sadzone, na miękko, na twardo... a gdyby tak zmienić sposób serwowania jaj i ugotowane na twardo jajka podać zamiast z majonezem - z wegetariańskim farszem z pieczarek lub rybnym ze szprotami w pomidorach. Wystarczy kwadrans! Sposób prosty i szybki w przygotowaniu, a z pewnością urozmaici nudne śniadanie.
Składniki:
5 jaj na twardo,
puszka szprot lub makreli w pomidorach,
5 – 7 pieczarek,
1 cebula,
pół pęczka natki pietruszki,
łyżka masła,
sól,
pieprz,
kilka gałązek natki pietruszki do dekoracji,
łyżka oleju słonecznikowego lub masła do smażenia.
Jak przyrządzić?
Jajka ugotuj na twardo.
Delikatnie obierz ze skorupki, im będą świeższe, tym trudniej będą się obierać.
Przekrój na pół.
Połówki białka ułóż na talerzach, żółtka wrzuć do salaterki, w której przygotujesz farsz.
Połowa do farszu rybnego i połowa do pieczarkowego.
Obierz cebulę z osłonek i posiekaj drobno.
Wrzuć na rozgrzaną patelnię z olejem lub masłem, jak wolisz.
Pilnuj, by cebula się tylko lekko zeszkliła.
W tym czasie pieczarki obierz ze skórki, odetnij wyschniętą część ogonka.
Umyj, pokrój drobno i dorzuć do cebuli.
Lekko popieprz i posól, wymieszaj.
Umyj natkę pietruszki i porwij ją drobno.
Do jednej miski wrzuć masło i rozetrzyj żółtko z masłem, posól, popieprz.
Następnie dodaj część usmażonych pieczarek z cebulą i porwaną natkę.
Wymieszaj dokładnie.
Łyżeczką wypełniaj zagłębienia w białkach.
Pozostałą częścią pieczarkowego farszu obłóż jajka.
Do drugiej miski z żółtkami przełóż szproty lub makrelę w pomidorach.
Kilka całych szprotek zostaw do dekoracji.
Rozgnieć farsz widelcem, dopraw pieprzem.
Postępuj podobnie – łyżeczką wypełniaj środek ugotowanych połówek białka.
Na wierzch ułóż całe szprotki.
Oba talerze z jajami ozdób gałązkami natki pietruszki.
Jeśli wolisz wersję z dodatkiem mięsa, do farszu pieczarkowego możesz dorzucić usmażone kawałeczki szynki lub boczku.
Jak podawać?
Na śniadanie lub kolację w towarzystwie ulubionego pieczywa.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 18 zł |