Pasztet z grzybami - Przepis

Przepis kulinarny
Pasztet z grzybami Zobacz 10 zdjęć

Zwykle pasztety robimy na specjalną okazję lub święta, ale czasami mamy ochotę odpocząć od sklepowych wędlin i wtedy przydaje się domowy pasztet. Pasztet z grzybami, aromatycznymi przyprawami i ziołami jest wyjątkowy. Cztery rodzaje mięs podlane winem nadają specyficznego smaku, a grzyby leśne są doskonałym dodatkiem smakowym i wizualnym.

Składniki:

80 dag łopatki wieprzowej,
50 dag wołowiny,
10 dag wątróbki wieprzowej,
15 dag wątróbki drobiowej,
1 cebula,
2 suche kajzerki,
2 szklanki mleka,
pół szklanki białego wina,
5 dag suszonych grzybów,
3 jajka,
2 listki laurowe,
3 ziarenka ziela angielskiego,
2 ziarna jałowca,
płaska łyżeczka gałki muszkatołowej,
łyżeczka majeranku,
pół łyżeczki tymianku,
pół łyżeczki rozmarynu,
sól,
pieprz,
olej do smażenia,
tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy keksowej.

Jak przyrządzić?

Mięso wieprzowe, wołowe i drobiowe pokroić na kawałki razem z cebulą, oprószyć majerankiem i tymiankiem.

Olej rozgrzać na patelni.

Dodać mięso.

Podlać winem.

Dodać 0,5 szklanki wody, listki laurowe, ziele angielskie i jałowiec.

Dusić 35 minut.

Ostudzone mięso i cebulę przecisnąć przez maszynkę.

Bułki namoczyć w mleku.

Odcisnąć i również przepuścić przez maszynkę.

Wcześniej namoczone grzyby gotować do miękkości.

Ostudzić i pokroić.

Dodać do mięsnej masy.

Do masy dodać również żółtka, gałkę muszkatołową, rozmaryn, pieprz, sól.

Wszystko dokładnie wymieszać.

Na koniec dodać ubitą pianę z białek.

Jeżeli masa jest zbyt ścisła, można dodać kilka łyżek wywaru, w którym dusiło się mięso.

Formę keksową wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.

Przełożyć do niej masę.

Piec około 1,5 godziny w temperaturze 200 stopni.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania150 min.
Trudnośćwymagający
Porcje8
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt38 zł

Pasztet z grzybami: Podobne przepisy

Pasztet z grzybami: wypróbuj również

Aromatyczny pasztet – jak go przyrządzić?

... się” i postanowiłam także zgłębić tajniki przyrządzenia pasztetu, tak by ów aromatyczna woń rozchodziła się w domu nie tylko na specjalne okazje. Dlatego dziś postaram się i Was zachęcić do nauczenia się tej wcale nietrudnej sztuki kucharskiej. ...

dawno temu

Przepis na pasztet domowy

... dodatkami: grzybami, borówkami, żurawiną. Dla wegetarian lub osób preferujących zdrową żywność stworzono receptury na pasztet z soczewicy i marchewki, selera, fasoli. ... Pasztety zyskały w Polsce dużą popularność, a to głównie za sprawą naszej ...

dawno temu

Smażone grzyby

... Jak w prosty sposób połączyć przyjemne z pożytecznym? Wystarczy wybrać się na jesienny spacer do lasu i zbierać zdrowe, oraz przede wszystkim pyszne, grzyby. W trakcie takiej wyprawy ... można nie tylko wspaniale się zrelaksować, oddychać ...

dawno temu

Suszone grzyby

... , jak na przykład ser biały, szynkę czy wreszcie będące przysmakiem naszych wschodnich sąsiadów suszone ryby. Jednym z nielicznych produktów, które decydujemy się samodzielnie suszyć są grzyby. Zebrane ... niż spacer po lesie i zbieranie jego ...

dawno temu

Dania z grzybami

... Sierpień to czas wytężonych poszukiwań leśnych grzybów, których przyrządzenie nie musi być spędzać snu z powiek. Niedzielny spacer możesz ukoronować aromatycznymi potrawami, jakich przyrządzenie ... nie jest trudne, a efekt wprawi w zachwyt ...

dawno temu

Sposób na grzyby w cieście

... Grzyby nie mają może zbyt wielu wartości odżywczych, ale za to doskonale smakują, zwłaszcza grzyby w cieście. A jeśli do tego dodamy jeszcze, że jest to ciasto piwne, to już chyba nikogo nie trzeba ... będzie przekonywać. Danie nie jest zbyt ...

dawno temu

Jak marynować grzyby?

... namiastki ulubionych produktów na czas długiej i mroźnej zimy. Jednym z nich jest marynowanie papryki, ogórków, sałatek warzywnych, ale przede wszystkim grzybów. Zobacz, jak w szybko i w prosty sposób możesz zapełnić swoją spiżarkę tymi ...

dawno temu

Zupa z suszonych grzybów

... Zupa z suszonych grzybów to doskonały pomysł na dzisiejszy obiad. Nie rób po raz kolejny pomidorowej czy ogórkowej. Nie pozwól sobie na nudę w kuchni. Rozwijaj się, wykorzystuj nowe przepisy, poznawaj nowe smaki. Zacznij od czegoś prostego, ...

dawno temu

Pyszna lazania z wołowiną i grzybami

... Widok ludzi stojących przy drogach (nawet tych szybkiego ruchu) na skraju lasu i czekających na klientów ze słoikami jagód bądź koszami grzybów, jest zdecydowanie typowo polski. Chyba w żadnym innym ... europejskim kraju nie jest to aż tak ...

dawno temu

Jakie są objawy zatrucia grzybami?

... Już niebawem lasy zaleją grzybiarze. Joanna Narożniak z Mazowieckiej Inspekcji Sanitarnej wytłumaczyła, na co uważać i jakich zasad przestrzegać, gdy zbieramy grzyby. ... 1776074 - Absolutnie nie próbujmy grzybów sprawdzać po smaku - ...

dawno temu

Kapusta z grzybami

... przepisy świąteczne, które odpowiadać będą naszym kulinarnym upodobaniom. Jednym z nich jest wyśmienita w smaku i bardzo prosta w przygotowaniu kapusta z grzybami. Nigdy nie gościła na twoim wigilijnym stole? Nie czekaj i już teraz zobacz, jak ...

dawno temu

Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami?

... Pierogi z kapustą i grzybami rozpływają się w ustach. Niewiele jest przepisów, które są tak bardzo popularne i lubiane. Lepienie pierogów nie należy może do najprzyjemniejszych czynności na świecie i zabiera sporo czasu, ale efekt rekompensuje ...

dawno temu

Krokiety z kapustą i grzybami

... Krokiety z kapustą i grzybami umm... to chyba mówi samo za siebie i już nic nie trzeba dodawać. A jednak kilka słów paść musi. Danie jest po prostu pyszne. Podane w towarzystwie czerwonego barszczu ... białej kapusty2 jajka2/3 szklanki mąkipół ...

dawno temu

Gołąbki z grzybami

... polskiej i zabrać się do roboty. Jedną z tradycyjnych potraw są gołąbki. Jakie pomysły na nie możemy wykorzystać? Jak zrobić gołąbki z grzybami? Te i inne informacje znajdziesz w poniższym artykule. ... polskiej i zabrać się do roboty. Jedną z ...

dawno temu

Karp faszerowany grzybami - karp na wigilię

... Twoja rodzina nie przepada za smażonym karpiem? W takim razie w tym roku przygotuj karpia faszerowanego grzybami. Smakuje wyśmienicie i jest pyszną odmianą po zwykłej rybie przygotowywanej na tłuszczu. Przepis nie należy do najłatwiejszych, ale ...

dawno temu

Grzyb na ścianie? Czemu nie!

... Styczniowa pogoda potrafi zaskoczyć. Najpierw zaśnieżyła chodniki, zmroziła kończyny a teraz odwilż. Wraz z roztopami na ścianach niektórych mieszkań pojawia się… grzyb. Podczas gdy jedni walczą ... z infekcją ściany próbując pozbyć się ...

dawno temu

Po myśliwsku, czyli przepis na pasztet z zająca

... nie ucierpi. Dziczyzna ma bardzo niską zawartość tłuszczu, za to walory smakowe są nie do opisania. Dziś polecamy przepis na pasztet z zająca. Przyrządzenie jest jest trudne, a skosztowanie to prawdziwy ... i posypanej delikatnie bułką tartą. ...

dawno temu

Gdy zatrujesz się grzybami

... Zbieranie grzybów to bardzo odpowiedzialne zadanie. Tu nie liczy się ilość, ale jakość. Każdy grzybiarz powinien znać gatunki grzybów oraz wiedzieć, jak postąpić na wypadek zatrucia. Jakie są objawy, które powinny cię zaniepokoić po zjedzeniu ...

dawno temu

Pasztety warzywne Wodzisław

... Pasztety warzywne Wodzisław (z suszonymi pomidorami, z pieczarkami, z kiszonymi ogórkami) to pyszna alternatywa dla mięsnych produktów tego typu. W składzie mają mnóstwo warzyw delikatnie ... Pasztet warzywny z kiszonymi ogórkami Wodzisław ...

dawno temu

Powiązane Tematy