Pasztet z grzybami

Przepis kulinarny
Pasztet z grzybami Zobacz 10 zdjęć

Zwykle pasztety robimy na specjalną okazję lub święta, ale czasami mamy ochotę odpocząć od sklepowych wędlin i wtedy przydaje się domowy pasztet. Pasztet z grzybami, aromatycznymi przyprawami i ziołami jest wyjątkowy. Cztery rodzaje mięs podlane winem nadają specyficznego smaku, a grzyby leśne są doskonałym dodatkiem smakowym i wizualnym.

Składniki:

80 dag łopatki wieprzowej,
50 dag wołowiny,
10 dag wątróbki wieprzowej,
15 dag wątróbki drobiowej,
1 cebula,
2 suche kajzerki,
2 szklanki mleka,
pół szklanki białego wina,
5 dag suszonych grzybów,
3 jajka,
2 listki laurowe,
3 ziarenka ziela angielskiego,
2 ziarna jałowca,
płaska łyżeczka gałki muszkatołowej,
łyżeczka majeranku,
pół łyżeczki tymianku,
pół łyżeczki rozmarynu,
sól,
pieprz,
olej do smażenia,
tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy keksowej.

Jak przyrządzić?

Mięso wieprzowe, wołowe i drobiowe pokroić na kawałki razem z cebulą, oprószyć majerankiem i tymiankiem.

Olej rozgrzać na patelni.

Dodać mięso.

Podlać winem.

Dodać 0,5 szklanki wody, listki laurowe, ziele angielskie i jałowiec.

Dusić 35 minut.

Ostudzone mięso i cebulę przecisnąć przez maszynkę.

Bułki namoczyć w mleku.

Odcisnąć i również przepuścić przez maszynkę.

Wcześniej namoczone grzyby gotować do miękkości.

Ostudzić i pokroić.

Dodać do mięsnej masy.

Do masy dodać również żółtka, gałkę muszkatołową, rozmaryn, pieprz, sól.

Wszystko dokładnie wymieszać.

Na koniec dodać ubitą pianę z białek.

Jeżeli masa jest zbyt ścisła, można dodać kilka łyżek wywaru, w którym dusiło się mięso.

Formę keksową wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.

Przełożyć do niej masę.

Piec około 1,5 godziny w temperaturze 200 stopni.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania150 min.
Trudnośćwymagający
Porcje8
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt38 zł

Pasztet z grzybami: Podobne przepisy

Pasztet z grzybami: wypróbuj również

Powiązane Tematy