Zwykle pasztety robimy na specjalną okazję lub święta, ale czasami mamy ochotę odpocząć od sklepowych wędlin i wtedy przydaje się domowy pasztet. Pasztet z grzybami, aromatycznymi przyprawami i ziołami jest wyjątkowy. Cztery rodzaje mięs podlane winem nadają specyficznego smaku, a grzyby leśne są doskonałym dodatkiem smakowym i wizualnym.
Składniki:
80 dag łopatki wieprzowej,
50 dag wołowiny,
10 dag wątróbki wieprzowej,
15 dag wątróbki drobiowej,
1 cebula,
2 suche kajzerki,
2 szklanki mleka,
pół szklanki białego wina,
5 dag suszonych grzybów,
3 jajka,
2 listki laurowe,
3 ziarenka ziela angielskiego,
2 ziarna jałowca,
płaska łyżeczka gałki muszkatołowej,
łyżeczka majeranku,
pół łyżeczki tymianku,
pół łyżeczki rozmarynu,
sól,
pieprz,
olej do smażenia,
tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy keksowej.
Jak przyrządzić?
Mięso wieprzowe, wołowe i drobiowe pokroić na kawałki razem z cebulą, oprószyć majerankiem i tymiankiem.
Olej rozgrzać na patelni.
Dodać mięso.
Podlać winem.
Dodać 0,5 szklanki wody, listki laurowe, ziele angielskie i jałowiec.
Dusić 35 minut.
Ostudzone mięso i cebulę przecisnąć przez maszynkę.
Bułki namoczyć w mleku.
Odcisnąć i również przepuścić przez maszynkę.
Wcześniej namoczone grzyby gotować do miękkości.
Ostudzić i pokroić.
Dodać do mięsnej masy.
Do masy dodać również żółtka, gałkę muszkatołową, rozmaryn, pieprz, sól.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Na koniec dodać ubitą pianę z białek.
Jeżeli masa jest zbyt ścisła, można dodać kilka łyżek wywaru, w którym dusiło się mięso.
Formę keksową wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.
Przełożyć do niej masę.
Piec około 1,5 godziny w temperaturze 200 stopni.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 150 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 38 zł |