Alternatywa dla chipsów i słonych paluszków. Wystarczy jedno opakowanie makaronu ryżowego, trochę ziół i ostra papryczka i… pół godziny stania przy patelni. Za to efekt naprawdę ciekawy. W tej wersji udział biorą także trawa cytrynowa i dymka. Dzięki temu ciasteczka ryżowe nabierają dodatkowo nieco kwaskowego charakteru, ale można tworzyć kompozycje według własnego gustu.
Składniki:
opakowanie makaronu ryżowego,
kilka gałązek natki pietruszki lub kolendry,
3 cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem,
łodyżka trawy cytrynowej,
1 ostra papryczka,
1 szklanka oleju.
Jak przyrządzić?
Makaron, zgodnie z przepisem na opakowaniu, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy przykryty na kilka minut.
Następnie starannie odsączamy go na sitku i przekładamy do dużej miski.
Papryczkę siekamy na drobne kawałeczki, trawę cytrynową, dymkę wraz ze szczypiorkiem i natkę pietruszki także siekamy i dodajemy do makaronu dokładnie mieszając.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki nakładając porcje wielkości dużej łyżki.
Nitki makaronu mają tendencję do wędrowania po patelni, więc przez chwilę należy je zagarniać z powrotem.
Smażymy je z obu stron na złoty kolor i odsączamy na ręczniku papierowym.
Jak podawać?
Podajemy zimne, do piwa lub po prostu do chrupania.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 10 zł |