Jest ceniona za bogactwo witamin i łatwość przyrządzania. Często występuje w roli drugoplanowej, lecz z dodatkiem mięsa z powodzeniem wchodzi na plan pierwszy. Delikatne mięso drobiowe i soczysty słodki melon to duet, który nadaje sałatce lekkości i świeżości. Doskonale pasuje na wiosenne danie obiadowe. Jest lekkostrawna, więc odchodząc od stołu nie mamy poczucia objedzenia.
Składniki:
2 filety z kurczaka,
20 dag mrożonego groszku,
miks sałat,
melon,
1 mała cebula,
łyżka pokrojonej natki pietruszki,
łyżka pokrojonego szczypiorku,
1 papryka,
3 łyżki oliwy,
3 łyżki soku z cytryny,
pół łyżeczki curry,
sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Fileta z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i curry.
Usmażyć z łyżką oliwy.
Groszek ugotować w lekko osolonej wodzie.
Paprykę oczyścić, pokroić w kostkę, cebulę w piórka.
Melon obrać, połowę pokroić na nieduże cząstki i skropić łyżką soku z cytryny.
Drugą połowę zmiksować z pozostałym sokiem z cytryny i oliwą.
Sałatę opłukać pod bieżącą wodą.
Dodać do niej kurczaka, groszek, paprykę, cebulę, melona.
Doprawić solą i pieprzem.
Gotową sałatkę posypać natką pietruszki i szczypiorku.
Polać sosem z melona i delikatnie wymieszać.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 25 zł |