Dobry sposób na niejadka. Kiedy dziecko nie chce nawet spróbować duszonej marchewki. A przecież wiadomo, że marchewka to źródło wielu składników mineralnych, witamin i błonnika. Warto więc, by dzieci akceptowały ją w swoim jadłospisie. Jak to zrobić? Receptą jest ananas. Jego apetyczne kawałki w marchewkowej oprawie skłonią niejadka przynajmniej do spróbowania.
Składniki:
75 dag marchewki,
mały kawałek imbiru,
kilka plastrów ananasa z puszki,
2 łyżki masła,
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki,
pieprz i sól.
Jak przyrządzić?
Marchewkę skrobiemy, myjemy i kroimy w cieniutkie plasterki.
W niedużym rondelku gotujemy wodę i wrzucamy tam plastry marchewki na 2 minuty.
Odcedzamy.
Imbir ścieramy na drobnej tarce.
Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim przez chwilę starty imbir (1 minuta), a następnie marchewkę.
Dusimy ją przez 5-7 minut, cały czas mieszając.
Plastry ananasa kroimy na mniejsze kawałki.
Na patelnię wlewamy 2 łyżki wody, dodajemy kawałki ananasa i smażymy jeszcze 5-7 minut.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Jak podawać?
Podajemy do kotletów mielonych, mięsnych lub jarskich.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |