Można wykorzystać do niego owoce, które najbardziej lubimy, latem świeże a zimą mrożone lub z puszki. Do tego sernika użyłam kremowego sera twarogowego i drylowanych wiśni z syropu. Sernik jest delikatny, lekki, puszysty i orzeźwiający. Słodki, zwarty ser dobrze komponuje się z lekko kwaskowatymi wiśniami i aromatyczną galaretką.
Składniki:
1 kg kremowego serka twarogowego,
3 żółtka,
¾ szklanki cukru,
pół kostki masła,
3 łyżeczki żelatyny,
40 dag wiśni w syropie,
galaretka wiśniowa,
paczka biszkoptów.
Jak przyrządzić?
Ser zmiksować z żółtkami, cukrem, masłem na gładką masę.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i dodać do sera.
Dokładnie wymieszać.
Na dnie tortownicy ułożyć biszkopty, skropić je syropem wiśniowym.
Na biszkopty wyłożyć ser i wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Galaretkę przygotować wg przepisu.
Na ser wyłożyć odsączone z syropu wiśnie i polać je lekko tężejącą galaretką.
Całość wstawić do lodówki na godzinę.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 28 zł |