Kluseczki szpinakowe. Można okrasić je masłem lub posypać parmezanem i zjeść jako samodzielne danie albo podać z jajkiem sadzonym, które bardzo do nich pasuje. Ważne, by kluseczki powstały ze szpinaku świeżego (o tej porze roku wyłącznie zagraniczny, paczkowany), bo mrożony jest zbyt mokry i ciasto będzie się nadmiernie lepić. Można przygotować więcej kluseczek, bo podsmażane także są bardzo smaczne.
Składniki:
10 dag bułki tartej,
10 dag świeżego szpinaku,
40 dag mąki pszennej,
5 dag masła,
4 jaja,
1 szklanka mleka,
1 cebula,
1 łyżeczka suszonego majeranku,
sól.
Jak przyrządzić?
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i dusimy na łyżce masła.
Bułkę tartą także smażymy na łyżce masła i łączymy z mąką i cebulą.
Dokładamy jajka, posiekany drobno szpinak, mleko, majeranek, sól i dokładnie wyrabiamy z tych składników ciasto.
Z masy formujemy długie paluszki, wkładamy je do wrzątku i gotujemy do wypłynięcia.
Odcedzamy i kładziemy na wierzch kawałek masła.
Jak podawać?
Podajemy solo lub z jajkiem sadzonym.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |