Caponetti - Przepis

Przepis kulinarny
Caponetti Zobacz 5 zdjęć

Kluseczki szpinakowe. Można okrasić je masłem lub posypać parmezanem i zjeść jako samodzielne danie albo podać z jajkiem sadzonym, które bardzo do nich pasuje. Ważne, by kluseczki powstały ze szpinaku świeżego (o tej porze roku wyłącznie zagraniczny, paczkowany), bo mrożony jest zbyt mokry i ciasto będzie się nadmiernie lepić. Można przygotować więcej kluseczek, bo podsmażane także są bardzo smaczne.

Składniki:

10 dag bułki tartej,
10 dag świeżego szpinaku,
40 dag mąki pszennej,
5 dag masła,
4 jaja,
1 szklanka mleka,
1 cebula,
1 łyżeczka suszonego majeranku,
sól.

Jak przyrządzić?

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i dusimy na łyżce masła.

Bułkę tartą także smażymy na łyżce masła i łączymy z mąką i cebulą.

Dokładamy jajka, posiekany drobno szpinak, mleko, majeranek, sól i dokładnie wyrabiamy z tych składników ciasto.

Z masy formujemy długie paluszki, wkładamy je do wrzątku i gotujemy do wypłynięcia.

Odcedzamy i kładziemy na wierzch kawałek masła.

Jak podawać?

Podajemy solo lub z jajkiem sadzonym.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaPizza i kuchnia włoska
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćśredni
Porcje6
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt15 zł

Caponetti: Podobne przepisy

Powiązane Tematy