Amerykańska wersja słodkich naleśników. Aromatyczne placki z dodatkiem cukru pudru i wanilii świetnie pasują do bananowego wnętrza. To potrawa idealna na walentynkową kolację dla dwojga. Egzotyczny smak, hipnotyzujący zapach i bita śmietana gwarantują udany wieczór.
Składniki:
1 szklanka mąki,
1/4 szklanki cukru pudru,
2 jajka,
3 łyżki roztopionego masła,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub zapachu waniliowego),
1 szklanka mleka,
szczypta soli,
1/3 kostki masła,
1/4 szklanki brązowego cukru,
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu,
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
pół szklanki śmietany,
6 bananów,
1 szczypta mielonego cynamonu,
2 szklanki bitej śmietany (może być w sprayu),
kandyzowane owoce (mango, skórka pomarańczowa, itp),
ew. 1 łyżeczka startej czekolady.
Jak przyrządzić?
Mąkę i cukier puder wsypujemy do miski.
Dodajemy jaja, mleko, roztopione masło, zapach waniliowy i sól.
Miksujemy wszystko na gładką masę.
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wlewamy ok. 3 łyżek ciasta.
Naleśnik powinien przykrywać cały spód patelni cienką warstwą.
Kiedy zarumieni się z jednej strony, przewracamy go na drugą.
Tak smażymy wszystkie naleśniki.
Odkładamy je na talerz i przykrywamy folią, by nie wyschły i nie kruszyły się podczas zawijania.
Na patelni rozpuszczamy resztę masła.
Wsypujemy tam brązowy cukier, cynamon i gałkę muszkatołową.
Dolewamy śmietanę, mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu by masa lekko zgęstniała.
Banany kroimy wzdłuż na połówki i wkładamy na patelnię do sosu.
Przez 3-4 minuty podgrzewamy banany, pilnując by kąpały się w sosie.
Tak podduszone banany zawijamy w naleśniki, kładziemy na talerzu, polewamy bitą śmietaną i posypujemy kolorowymi dodatkami – kandyzowanymi owocami lub czekoladą i cynamonem.
Jak podawać?
Podajemy gorące.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |