Pierogi z mięsnym farszem - Przepis

Przepis kulinarny
Pierogi z mięsnym farszem Zobacz 9 zdjęć

Pierogi chętnie jadamy nie tylko z okazji świąt. To danie jest przygotowywane także na co dzień, w wielu polskich domach, podawane także w barach i restauracjach. Wersje robienia pierogów są różne i ile domów, tyle sposobów. Jedno jest pewne, są smaczne i z farszem mięsnym, postnym, z owocami, z bakaliami, i z serem.

Składniki:

pół kg mąki,
1 łyżka masła,
1 jako,
szklanka ciepłej wody,
szczypta soli,
pół kg mięsa wołowego z tłuszczem (może być antrykot),
20 dag mięsa wieprzowego (np. łopatka),
10 dag wątróbki drobiowej,
1 cebula,
marchewka,
pietruszka,
kawałek selera,
sól,
pieprz,
olej do smażenia,
5 dag słoniny,
mała cebula.

Jak przyrządzić?

Mięso wołowe i wieprzowe ugotować z dodatkiem marchewki, pietruszki i selera.

Wątróbkę oczyścić z błon i podsmażyć na oleju.

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni, dodać ugotowane mięso i lekko podsmażyć.

Mięso, wątróbkę, marchewkę, pietruszkę, seler zemleć w maszynce.

Farsz doprawić solą i pieprzem.

Mąkę zagnieść z jajkiem, miękkim masłem, wodą i solą.

Ciasto musi być miękkie i elastyczne.

Odstawić na pół godziny, żeby odpoczęło.

Następnie rozwałkować na cienkie placki, wykrawać kółka, nadziewać farszem i zlepiać brzegi.

Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie do momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Jak podawać?

Pierogi z mięsnym farszem polewamy tłuszczem z przysmażoną cebulką lub podsmażamy na tłuszczu.

Podawać okraszone stopioną słoniną i podsmażoną cebulą.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania90 min.
Trudnośćwymagający
Porcje4
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt30 zł

Pierogi z mięsnym farszem: Podobne przepisy

Pierogi z mięsnym farszem: wypróbuj również

Pierogi na pięć sposobów

... do czasu staram się wpleść magię przyrządzania pierogów do mojego domu. Do tego nierzadko puszczam wodze fantazji w kwestii doboru farszu, dlatego dziś dla Was wybrałam kilka ciekawych pomysłów. ...   Jak przypominam sobie czasy mojego ...

dawno temu

Pierogi z soczewicą

... pierogów to bardzo skomplikowana sprawa. Kiedy jednak poznamy tajemnice przyrządzania odpowiedniego ciasta, śmiało będziemy mogły próbować coraz to nowych farszów gwarantujących nam możliwość poznawania ... na pierogi z soczewicą. Jeżeli jesteś ...

dawno temu

Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami?

... Pierogi z kapustą i grzybami rozpływają się w ustach. Niewiele jest przepisów, które są tak bardzo popularne i lubiane. Lepienie pierogów nie należy może do najprzyjemniejszych czynności na świecie i zabiera sporo czasu, ale efekt rekompensuje ...

dawno temu

Co włożyć w pieroga?

... Ruskie, z mięsem, z kapustą – wszystkie smaczne, ale standardowe. Typowe dla polskiej kuchni pierogi można jednak nafaszerować wszystkim (lub prawie wszystkim). Dzięki temu nie będzie nudno ani ... podczas przygotowywania posiłku, ani podczas ...

dawno temu

Jak zrobić pierogi ruskie?

... Pierogi ruskie – która z nas nie oddałaby za nie swojej ulubionej pomadki? To oczywiste, że najlepsze robi mama, bo wtedy mają smak dzieciństwa, ale ty również możesz je przygotować. Nie ukrywam, że jest z tym trochę zabawy, na szczęście efekt ...

dawno temu

Pierogi z kaszą gryczaną - i ruskie mają konkurencję

... Uwielbiam pierogi, a wy? Pyszne są ruskie, z kapustą, ale te z kaszą gryczaną mają wyjątkowy smak, smak dzieciństwa. Przygotowuję je zawsze, gdy mam ochotę powspominać młode, beztroskie lata. Ich zapach przenosi mnie do domu babci i czasu, kiedy ...

dawno temu

Pierogi z jagodami

... zdobędziesz, czytając poniższy artykuł. Nie trać zatem okazji i wykorzystaj sezon obfitujący w jagody, by przygotować wyśmienite pierogi. Trudno bowiem wyobrazić sobie coś lepszego niż delikatne ciasto połączone z pełnym słodyczy farszem. ... ...

dawno temu

VII Festiwal Pierogów w Krakowie

... W najbliższy weekend, czyli w dniach 14-16 sierpnia w Krakowie z okazji Święta Matki Boskiej Zielnej już po raz siódmy odbędzie się Krakowski Festiwal Pierogów. Jeśli nie macie innych planów ... i lubicie pierogi, koniecznie wybierzcie się na ...

dawno temu

Jak zrobić pierogi? Przydatne porady

... Jak zrobić pierogi? Przepisy nie są zbyt skomplikowane, a jednak pierogi nie zawsze wychodzą tak, jakbyśmy chciały. Czasem ciasto jest zbyt twarde, czasem wszystko nam się skleja. Jednym słowem ... . Jeśli nie chcesz, by tak było wlej do wody ...

dawno temu

Jak zrobić leniwe pierogi?

... Smak leniwych pierogów wielu osobom przywodzi na myśl wspomnienie dzieciństwa. Niezapomniany posiłek z dawnych lat trudno jest odnaleźć w menu współczesnych restauracji, które oferują bardziej ... nowoczesne potrawy. Leniwe pierogi można w łatwy ...

dawno temu

Zostaniesz moją żoną? A umiesz lepić pierogi?

... Z nowoczesnym podejściem do życia, uwierzcie mi, nadal trudno znaleźć męża, więcej u nas wciąż tradycjonalistów niż partnerów do życia. Gdy wydawało mi się, że kogoś takiego miałam na oku... Pierogi mnie prześladują! ... Lubiłam patrzeć, jak ...

dawno temu

Pomysły na farsze

... ... Tylko, że o ile zrobienie naleśników, czy wydrążenie warzyw to pestka, to z farszami nie jest już tak prosto. Czasami po prostu brakuje nam na nie pomysłów. Dlatego przedstawiam Wam pomysły na trzy proste i uniwersalne farsze, które z ...

dawno temu

Ciasto na pierogi

... , które z odrobiną wysiłku mogą stać się prawdziwym arcydziełem. Jedną z nich są znakomite pierogi, świetnie sprawdzające się nie tylko na co dzień, lecz także od święta. Ich zrobienie dla amatora może wydawać ... się czymś wyjątkowo trudnym. ...

dawno temu

Farsz do kurczaka

... jego przygotowania. Po pierwsze ważne są używane do niego składniki. Chodzi tu przede wszystkim o to, by wybrać odpowiednie zioła, ale także w umiejętny sposób zrobić pyszny farsz. Poświęć chwilę i przeczytaj ... poniższy artykuł, a zaczniesz ...

dawno temu

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

... Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami to naprawdę niebo w gębie. Po prostu rozpływają się w ustach. Pięknie pachną, cudownie wyglądają i są nieziemsko pyszne – jak na taką okazję przystało ... niewielką ilością wody i trzymaj pod przykryciem aż ...

dawno temu

Farsz do tortilli

... , który coraz częściej pojawia się w naszych rodzimych punktach gastronomicznych typu fast food jest tortilla, czyli pszenny placek z dodatkami. Jaki rodzaj farszu można do niej zastosować? ... , który coraz częściej pojawia się w naszych ...

dawno temu

Co na skurcze mięśni?

... Bolesne skurcze mięśni mogą dopaść nas zarówno po intensywnym treningu, jak i wyrwać ze spokojnego snu. Łydki, to miejsca, gdzie skurcze występują najczęściej. Jak wygląda pierwsza pomoc w przypadku kurczy mięśni? ... Bolesne skurcze mięśni mogą ...

dawno temu

Przepis na calzone

...   Gigantyczne pierogi na obiad? Czemu nie! Calzone to świetny pomysł na potrawę włoską, w nieco innym stylu. Danie to przypomina kształtem pieroga, jednak składniki ciasta są zupełnie inne, podobnie ... jak farsz. Potrawę tę nadziewamy więc ...

dawno temu

Trzy pomysły na farsz do cannelloni (i nie tylko)

... , dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.   Farsz mięsno - szpinakowy  100g mięsa mielonego, wieprzowo – wołowego,100g liści szpinaku,50ml śmietanki 30%,25g ... i tak jest do bani, to polecam zostać w ...

dawno temu

Powiązane Tematy