Pierogi chętnie jadamy nie tylko z okazji świąt. To danie jest przygotowywane także na co dzień, w wielu polskich domach, podawane także w barach i restauracjach. Wersje robienia pierogów są różne i ile domów, tyle sposobów. Jedno jest pewne, są smaczne i z farszem mięsnym, postnym, z owocami, z bakaliami, i z serem.
Składniki:
pół kg mąki,
1 łyżka masła,
1 jako,
szklanka ciepłej wody,
szczypta soli,
pół kg mięsa wołowego z tłuszczem (może być antrykot),
20 dag mięsa wieprzowego (np. łopatka),
10 dag wątróbki drobiowej,
1 cebula,
marchewka,
pietruszka,
kawałek selera,
sól,
pieprz,
olej do smażenia,
5 dag słoniny,
mała cebula.
Jak przyrządzić?
Mięso wołowe i wieprzowe ugotować z dodatkiem marchewki, pietruszki i selera.
Wątróbkę oczyścić z błon i podsmażyć na oleju.
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni, dodać ugotowane mięso i lekko podsmażyć.
Mięso, wątróbkę, marchewkę, pietruszkę, seler zemleć w maszynce.
Farsz doprawić solą i pieprzem.
Mąkę zagnieść z jajkiem, miękkim masłem, wodą i solą.
Ciasto musi być miękkie i elastyczne.
Odstawić na pół godziny, żeby odpoczęło.
Następnie rozwałkować na cienkie placki, wykrawać kółka, nadziewać farszem i zlepiać brzegi.
Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie do momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Jak podawać?
Pierogi z mięsnym farszem polewamy tłuszczem z przysmażoną cebulką lub podsmażamy na tłuszczu.
Podawać okraszone stopioną słoniną i podsmażoną cebulą.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 30 zł |