Krokiety z mięsem drobiowym i pieczarkami są smaczne i nieskomplikowane. Mogą być przekąską, dodatkiem do zupy lub daniem głównym podawanym z sosem lub surówkami. Farsz z delikatnych pieczarek i kurczaka przyprawiony tymiankiem i otartą skórką z cytryny ma bardziej zdecydowany smak, a jego zapach rozchodzi się po całym domu.
Składniki:
Ciasto:
szklanka mleka,
1,5 szklanki mąki,
3 jajka,
pół łyżeczki soli,
1 łyżka oliwy,
1/3 szklanki wody.
Farsz:
30 dag pieczarek,
40 dag filetów z kurczaka,
pół łyżeczki tymianku,
łyżka masła,
łyżka soku z cytryny,
skórka otarta z połowy cytryny,
pęczek natki pietruszki,
2 jajka,
sól,
pieprz,
tłuszcz do smażenia,
bułka tarta.
Jak przyrządzić?
Z mąki, jajek, mleka, wody, oliwy, soli przygotować ciasto, najlepiej za pomocą miksera.
Pieczarki obrać, pokroić, podsmażyć na maśle.
Dodać tymianek, sok i otartą skórkę z cytryny, sól i pieprz.
Dusić około 10 minut.
Dodać pokrojone w kostkę mięso drobiowe i smażyć jeszcze około 10 minut.
Do przestudzonego farszu dołożyć posiekaną natkę pietruszki i żółtka, dokładnie wymieszać.
Z przygotowanego ciasta usmażyć naleśniki.
Z białek ubić pianę.
Farsz nakładać na naleśniki, zwijać tak, aby nie wydostały się na zewnątrz.
Krokiety panierować w białku i bułce tartej, smażyć na złoty kolor.
Jak podawać?
Mogą być przekąską, dodatkiem do zupy lub daniem głównym podawanym z sosem lub surówkami.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 20 zł |