Z tartą możemy pobudzić swoją wyobraźnię kulinarną. Podstawą jest zawsze kruchy, delikatny spód, a na nim warzywa, mięso, sery, wędliny, owoce – co kto lubi. Ja lubię połączenie dwóch smaków - słodkich gruszek i wyrazistej słonej gorgonzoli. Taki zestaw pasuje do siebie idealnie i dodaje potrawie wykwintności.
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki,
1 jajko,
pół kostki masła,
szczypta soli,
2 łyżki śmietany.
Farsz:
3 duże gruszki,
200 g sera gorgonzola lub innego pleśniowego,
3 jajka,
100 g kwaśnej śmietany,
pieprz.
Tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy.
Jak przyrządzić?
Z mąki, jajka, masła, śmietany i szczypty soli zagnieść ciasto.
Uformować kulę, zawinąć w ściereczkę i odstawić do lodówki na pół godziny.
Formę do tarty posmarować tłuszczem, posypać bułką tartą.
Ciasto rozwałkować i przełożyć do formy.
Nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Piec około 10 minut.
Gruszki obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w pół plasterki.
Ułożyć na podpieczonym spodzie.
Ser pokruszyć i posypać na gruszkach.
Jajka roztrzepać i wymieszać ze śmietaną.
Przyprawić pieprzem i wylać na gruszki i ser.
Wstawić do piekarnika i piec około pół godziny.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 28 zł |