Zimą czasem ze skóry wyłazimy, by sobie umilić pysznym jedzonkiem szare dni. Placki ziemniaczane o tej porze roku to dobre rozwiązanie, trzeba tylko coś miłego na nich położyć. Na przykład boczniaki z cebulką i śmietaną. Pycha! Danie niedrogie i miło sycące. Wystarczy i dla domowników, i dla gości.
Składniki:
Placki:
1 kg ziemniaków,
4 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 jajo,
1 cebula,
sól i pieprz,
3 łyżki szczypiorku.
Sos:
30 dag boczniaków,
1 spora marchew,
1 cebula,
1 szklanka śmietany 18%,
2 łyżki masła,
olej do smażenia placków,
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Najpierw szykujemy farsz.
Boczniaki myjemy, suszymy i siekamy.
Cebulę i marchew myjemy, obieramy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, a marchewkę ścieramy na tarce.
Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy grzyby, gdy woda odparuje, dodajemy cebulę.
Smażymy całość, aż cebula uzyska lekko złoty kolor.
Wtedy dodajemy marchewkę, smażymy jeszcze przez 3-4 minuty, doprawiamy solą i pieprzem.
Wlewamy 2 łyżki wody, przykrywamy i dusimy jeszcze 15 minut.
Pod koniec duszenia dodajemy śmietanę i mieszamy.
Ziemniaki i cebulę na placki myjemy, obieramy i ścieramy na drobnej tarce.
Dodajemy obie mąki, jajo, sól i pieprz i dokładnie mieszamy.
Na rozgrzanym oleju smażymy placki wielkości całej patelni.
Na gorące placki nakładamy farsz i składamy je na pół.
Jak podawać?
Podajemy posypane szczypiorkiem.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 20 zł |