Poncz sylwestrowy

Przepis kulinarny
Poncz sylwestrowy Zobacz 5 zdjęć

Kto spodziewa się na sylwestrowym przyjęciu dużo gości, szczególnie płci pięknej, musi się dobrze przygotować. Trzeba zadbać o wiele rzeczy ale, jak to w sylwestra, najważniejszy jest alkohol. Jak przewidzieć ile i czego kupić? Czy starczy do rana? Jak przygotować drinki, by wyszło ich naprawdę dużo? Dobrym pomysłem jest poncz, czyli kilka litrów smacznego płynu, niski koszt, odpowiedni poziom procentów.

Składniki:

250 ml wódki (ginu lub białego rumu),
1 butelka wytrawnego białego wina musującego (3/4 l),
1 litr soku z żurawin,
1 puszka z mieszanką owoców w syropie (1/2 litra),
5 cytryn,
1 owoc kiwi,
kostki lodu.

Jak przyrządzić?

Cytryny dokładnie myjemy.

Z czterech cytryn wyciskamy sok, piątą kroimy na plasterki.

Kiwi obieramy i też kroimy na plastry.

Do dużego szklanego pojemnika, najlepiej misy, wlewamy owoce z puszki wraz z syropem, wódkę, sok żurawinowy, plastry cytryn, kiwi i lód.

Tuż przed podaniem nalewamy wino musujące.

Mieszamy.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaAlkohole
Czas przygotowania5 min.
Trudnośćprosty
Porcje10
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt45 zł

Poncz sylwestrowy: Podobne przepisy

Poncz sylwestrowy: wypróbuj również

Powiązane Tematy