Kto spodziewa się na sylwestrowym przyjęciu dużo gości, szczególnie płci pięknej, musi się dobrze przygotować. Trzeba zadbać o wiele rzeczy ale, jak to w sylwestra, najważniejszy jest alkohol. Jak przewidzieć ile i czego kupić? Czy starczy do rana? Jak przygotować drinki, by wyszło ich naprawdę dużo? Dobrym pomysłem jest poncz, czyli kilka litrów smacznego płynu, niski koszt, odpowiedni poziom procentów.
Składniki:
250 ml wódki (ginu lub białego rumu),
1 butelka wytrawnego białego wina musującego (3/4 l),
1 litr soku z żurawin,
1 puszka z mieszanką owoców w syropie (1/2 litra),
5 cytryn,
1 owoc kiwi,
kostki lodu.
Jak przyrządzić?
Cytryny dokładnie myjemy.
Z czterech cytryn wyciskamy sok, piątą kroimy na plasterki.
Kiwi obieramy i też kroimy na plastry.
Do dużego szklanego pojemnika, najlepiej misy, wlewamy owoce z puszki wraz z syropem, wódkę, sok żurawinowy, plastry cytryn, kiwi i lód.
Tuż przed podaniem nalewamy wino musujące.
Mieszamy.
Kategoria dania | Alkohole |
---|---|
Czas przygotowania | 5 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 10 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 45 zł |