Składniki:
- limeta przekrojona na 4 części,
- 2-3 łyżki od herbaty brązowego cukru,
- 50 ml Cachaçca Pitu (wódka brazylijska),
- pokruszony lód.
Jak przyrządzić?
Wrzucić do szklanki pokrojona limetę i rozgnieść ją, dodac brązowy cukier, wlac Pitu. Kostki lodu najlepiej przemielię w młynku... Lód musi być drobniutki. Można też przygotować kruszony lód w sposób następujący: należy zawinąć w czystą ściereczkę przeznaczone do pokruszenia kostki lodu, położyć je na twardej płaskiej powierzchni i rozbić tłuczkiem do mięsa. Następnie przesypać tłuczony lód do odpowiedniego naczynia i przechowywać w zamrażalniku aż do czasu użycia.
Potrzebne przybory:
Młynek do lodu bądź tłuczek do miesa :o)
Jak podawać?
Szklanka typu tumbler - o grubym dnie i bardzo zróżnicowanych wielkościach i pojemności.
Kategoria dania | Alkohole |
---|---|
Czas przygotowania | 5 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 porcja |
Autor | Ducha® |