Wyjątkowa popularność jabłek bierze się stąd, że są dostępne przez cały rok, a dobrze przechowywane nie tracą swych wartości odżywczych. Mówi się, że spożycie dwóch jabłek dziennie wzmacnia organizm i dostarcza witamin. Jabłka kokosowe w cieście to znakomity deser dla dzieci i nie tylko. Jest tani, prosty, smaczny i nie wymaga specjalnych produktów. Zachwyca aromatem, smakuje na ciepło i zimno.
Składniki:
5 jabłek,
100g płatków kokosowych,
3 łyżki cukru,
2 łyżki cynamonu,
2 łyżki soku z cytryny.
Ciasto:
2 szklanki mąki,
2 jajka,
1/3 szklanki wody,
1 szklanka mleka,
łyżeczka roztopionego masła,
szczypta soli,
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, solą, wodą, mlekiem i jajami.
Dodać stopione masło.
Ciasto wyrobić mikserem lub ręcznie na gładką masę.
Jabłka obrać ze skórki, pokroić na plastry.
Z każdego plastra wykroić gniazdo nasienne.
Tak przygotowane skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały.
Jabłka obtoczyć wiórkami kokosowymi, posypać cukrem i cynamonem.
Następnie zanurzyć w cieście naleśnikowym i smażyć na rozgrzanym oleju po obu stronach.
Usmażone jabłka układać na papierowych ręcznikach, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Jeszcze ciepłe posypać wiórkami kokosowymi.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 13 zł |