Pyszny dodatek do drugich dań. Zwykle dymkę jadamy na surowo, czasem zdarza nam się dorzucić ją do jajecznicy. Zbyt rzadko doceniamy jej kuchenny potencjał. A warto wiedzieć, jak miłym połączeniem jest dymka i włoskie orzechy. Młoda, zwarta cebulka gotowana przez kilka minut jest bardzo smaczna i zdrowa. Jej słodki, lekko ostry smak złagodzony orzechami i bułką tartą pasuje do mięs i ryb.
Składniki:
2 pęczki dymki,
2 łyżki masła,
2 łyżki byłki tartej,
8 orzechów włoskich,
sól.
Jak przyrządzić?
Orzechy obieramy i siekamy na drobne kawałki.
Mieszamy je z bułką tartą i odstawiamy.
Cebulki odcinamy od szczypioru, płuczemy i wkładamy do rondelka.
Zalewamy wrzątkiem, solimy i gotujemy prze 10 minut.
Osączmy i układamy na talerzu.
Bułkę tartą i orzechy wsypujemy na suchą patelnię.
Prażymy przez chwilę, po czym dodajemy masło, całość mieszamy i tak powstałym sosem polewamy cebulki.
Jak podawać?
Podajemy z drugim daniem lub solo, z ziemniakami lub pieczywem.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |