Rydze obok trufli są najbardziej pożądanymi grzybami jadalnymi. Każdy grzybiarz znalezienie ich uważa za swój sukces. To bardzo ceniony i smaczny grzyb o przyjemnym zapachu i charakterystycznym smaku. Można go smażyć, marynować lub suszyć. Rydze smażone na maśle ze śmietaną i serem camembert warto podać na wstążkach makaronu.
Składniki:
20 dag makaronu wstążki,
30 dag rydzów,
łyżka masła,
cebula,
pół szklanki śmietany,
2 ząbki czosnku,
pół pęczka natki pietruszki,
serek camembert,
sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie.
Grzyby oczyścić, umyć pod bieżącą wodą.
Następnie pokroić na większe cząstki.
Usmażyć na maśle razem z pokrojoną cebulą.
Dodać pokrojony czosnek, natkę pietruszki.
Przyprawić solą i pieprzem.
Ser camembert pokroić w paseczki i dodać do gorących grzybów, powinien się tylko lekko rozpuścić.
Wlać śmietanę i wszystko lekko wymieszać.
Jak podawać?
Grzyby podawać razem z makaronem.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 30 zł |