Mamy sezonowe owoce, więc przygotujmy gofry! To miękkie, ciepłe ciasto z gofrownicy najbardziej smakuje ze świeżą bitą śmietaną i jagodami. Wybrałam jagody, bo to owoce, które szybko przemijają i dlatego warto z nich korzystać. Ale mogą być także maliny, borówki, świeże figi lub brzoskwinie.
Składniki:
2 szklanki mąki,
szklanka wody gazowanej,
4 jajka,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
¼ szklanki cukru,
szczypta soli,
15 dag masła,
400 ml śmietany kremówki,
pół kg jagód,
4 łyżki cukru,
olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
Masło utrzeć z ¼ szklanki cukru i żółtkami na puszystą masę.
Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
Wlać mleko i miksować.
Następnie powoli wlewać wodę gazowaną i znów miksować.
Na koniec dodać ubitą pianę z białek i lekko wymieszać.
Gofrownicę posmarować pędzelkiem umoczonym w oleju.
Wlewać porcjami ciasto i piec gofry.
Bitą śmietanę ubić z dwoma łyżkami cukru.
Do jagód dodać pozostały cukier i lekko ugnieść.
Na przygotowane gofry nakładać bitą śmietanę i jagody.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 27 zł |