W sezonie grzybowym szukamy przepisów na potrawy ze świeżych grzybów, a zimą sięgamy po marynaty i grzyby suszone. Duszone grzyby ze śmietaną zachęcają swoim aromatem, choć są ciężkostrawne. Z ich smakiem idealnie komponuje się tradycyjna włoska polenta przygotowana z kaszki kukurydzianej.
Składniki:
Pół kg świeżych grzybów leśnych (np. maślaki, podgrzybki, borowiki),
łyżka masła,
cebula,
pół pęczka natki pietruszki,
3 łyżki śmietany,
sól, pieprz.
Polenta:
3 szklanki wody,
szklanka kaszki kukurydzianej,
łyżka oliwy z oliwek,
płaska łyżeczka soli.
Jak przyrządzić?
Grzyby przebrać, oczyścić i umyć pod bieżącą wodą.
Pokroić w plasterki.
Cebulę pokroić w kostkę.
Podsmażyć na maśle.
Dodać grzyby i smażyć 10 – 15 minut.
Następnie wrzucić porwaną natkę pietruszki, śmietanę.
Przyprawić solą i pieprzem.
2 szklanki wody zagotować.
Dodać oliwę i sól.
Kaszę kukurydzianą wymieszać z pozostałą wodą i wlać do wrzątku, ciągle mieszając.
Polenta jest dobra, gdy wyparuje z niej woda, a z kaszy zrobi się gęsty kleik.
Gotową polentę wlać do naczynia, wstawić do lodówki, aby zastygła.
Następnie pokroić nożem i podpiec w piekarniku z funkcją grillowania.
Jak podawać?
Duszone grzyby podawać razem z polentą.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |