Młode ziemniaki latem smakują wyśmienicie. Najlepsze są posypane koperkiem, a do tego salaterka zimnego, zsiadłego mleka. Ziemniaki faszerowane mogą służyć do obiadu jako dodatek do mięsa lub jako samodzielne danie. Możemy je faszerować na różne sposoby, najczęściej wybieramy to, co mamy w lodówce, może być to szynka, pieczone lub mielone mięso. Ja dodałam chrupiący wędzony boczek, pieczarki, paprykę i zapiekłam z żółtym serem.
Składniki:
8 dużych ziemniaków,
20 dag pieczarek,
20 dag wędzonego boczku,
1 duża papryka,
cebula,
dwie łyżki pokrojonej natki pietruszki,
łyżka masła,
sól, pieprz,
15 dag żółtego sera.
Jak przyrządzić?
Oczyszczone ziemniaki obrać ze skórki, przekroić wzdłuż.
Łyżką wydrążyć część miąższu tak, żeby powstały łódeczki.
Boczek pokroić w kostkę i usmażyć tak, żeby był chrupiący.
Pieczarki obrać, pokroić i podsmażyć z łyżką masła i pokrojoną cebulą.
Wydrążony miąższ ziemniaczany pokroić na mniejsze kawałki i dodać do pieczarek.
Smażyć 10 min.
Na koniec dodać podsmażony boczek i poszatkowaną natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem.
Przygotowanym farszem napełnić wydrążone łódeczki ziemniaczane i piec w piekarniku około pół godziny, w temperaturze 180 stopni.
Pod koniec pieczenia ziemniaki posypać startym żółtym serem i zapiekać aż się rozpuści.
Jak podawać?
Podawać jako dodatek do mięs lub jako samodzielne danie z dodatkiem surówek.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 24 zł |