Faszerowane młode ziemniaki - Przepis

Przepis kulinarny
Faszerowane młode ziemniaki Zobacz 9 zdjęć

Młode ziemniaki latem smakują wyśmienicie. Najlepsze są posypane koperkiem, a do tego salaterka zimnego, zsiadłego mleka. Ziemniaki faszerowane mogą służyć do obiadu jako dodatek do mięsa lub jako samodzielne danie. Możemy je faszerować na różne sposoby, najczęściej wybieramy to, co mamy w lodówce, może być to szynka, pieczone lub mielone mięso. Ja dodałam chrupiący wędzony boczek, pieczarki, paprykę i zapiekłam z żółtym serem.

Składniki:

8 dużych ziemniaków,
20 dag pieczarek,
20 dag wędzonego boczku,
1 duża papryka,
cebula,
dwie łyżki pokrojonej natki pietruszki,
łyżka masła,
sól, pieprz,
15 dag żółtego sera.

Jak przyrządzić?

Oczyszczone ziemniaki obrać ze skórki, przekroić wzdłuż.

Łyżką wydrążyć część miąższu tak, żeby powstały łódeczki.

Boczek pokroić w kostkę i usmażyć tak, żeby był chrupiący.

Pieczarki obrać, pokroić i podsmażyć z łyżką masła i pokrojoną cebulą.

Wydrążony miąższ ziemniaczany pokroić na mniejsze kawałki i dodać do pieczarek.

Smażyć 10 min.

Na koniec dodać podsmażony boczek i poszatkowaną natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem.

Przygotowanym farszem napełnić wydrążone łódeczki ziemniaczane i piec w piekarniku około pół godziny, w temperaturze 180 stopni.

Pod koniec pieczenia ziemniaki posypać startym żółtym serem i zapiekać aż się rozpuści.

Jak podawać?

Podawać jako dodatek do mięs lub jako samodzielne danie z dodatkiem surówek.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt24 zł

Faszerowane młode ziemniaki: Podobne przepisy

Faszerowane młode ziemniaki: wypróbuj również

Ziemniaki a odchudzanie

...   Czy będąc na diecie musimy wyrzekać się także ulubionych ziemniaków? Wiele tez mówi, że należy to zrobić jak najszybciej, bo zawierają one zgubne kalorie. A jaka jest prawda? Czy można je jeść bez obaw?  ... , a jeśli już musisz jej użyć, to ...

dawno temu

Faszerowanie bez fuszerki

...   Moi drodzy – faszerowania ciąg dalszy. Wiemy już, co włożyć w pieroga, więc dziś zajmiemy się warzywami. Papryka, pomidor, cukinia, bakłażan – wszystkie te wspaniałe dary natury ...   Moi drodzy – faszerowania ciąg dalszy. Wiemy już, co włożyć ...

dawno temu

Historia ziemniaka

... Ziemniaki, nazywane także kartoflami, zajmują silną pozycję w tradycyjnej kuchni polskiej. Istnieją dania, w których warzywo to wydaje się składnikiem, którego nie można zastąpić. Trudno wyobrazić ... sobie nie tylko placki ziemniaczane bez ...

dawno temu

Ziemniaki nie tuczą

... Bulwy, kartofle, pyry - to tylko niektóre określenia na wszechobecnego w polskiej kuchni ziemniaka. Wbrew powszechnym opiniom ziemniak jest bardzo zdrowym i nietuczącym warzywem. Odpowiednio przyrządzony zawiera mniej kalorii niż makarony czy ...

dawno temu

Pieczone ziemniaki z boczkiem - niebo w gębie

... Co najczęściej gości na polskich stołach w porze obiadowej? Tak, tak – ziemniaki. Nie oznacza to wcale, że musisz je zawsze podawać w postaci nudnego puree. Znacznie smaczniejsze są pieczone ziemniaki, a jeśli w dodatku dodasz do nich boczek, ...

dawno temu

3 sprawdzone przepisy na pyszne jajka faszerowane

... Jaja faszerowane doskonale nadadzą się na przystawkę w trakcie organizowanego przez ciebie przyjęcia czy też zwykłego spotkania w przyjacielskim gronie. Nie tylko są one doskonałe w smaku, lecz także fantastycznie prezentują się na stole. Poznaj ...

dawno temu

Ziemniaki cenne a niedoceniane

... Ziemniaki goszczą na naszych stołach bardzo często. Niestety niewiele z nas zdaje sobie sprawę jak cenne są dla naszego organizmu. Ale to jeszcze nie wszystko, mylnie twierdzi się, że ziemniaki są niezdrowe i bardzo kaloryczne. Warto poznać całą ...

dawno temu

Faszerowane jajka - wiosna na talerzu

... Przepis na faszerowane jajka to gwarancja pysznego śniadania czy kolacji. Jeśli dziś rano nie mogłaś się zdecydować, co włożyć do ust, to pora zaradzić tej bezradności. Jajka nadziewane mają tajną recepturę, ale dziś ty także możesz ją poznać. ...

dawno temu

Warzywa faszerowane dziczyzną

... Pamiętacie artykuł „Faszerowanie bez fuszerki”? Podaliśmy wtedy Wam przepis na „nadzianego” pomidora, cukinię i bakłażana. Dziś kontynuacja tego tematu, jednak w nieco innej odsłonie. Wiadomo, że zimą najbardziej smakują nam potrawy „ciężkie”, ...

dawno temu

Gotowanie ziemniaków

... odżywczych, czy raczej pewne metody ich przygotowania nie są zbyt zdrowe? Gotowanie ziemniaków w mundurkach Ziemniak zawiera w sobie dużo wapnia, magnezu, a także witamin z grupy B. Nawet dziecko wie ... , że najwięcej składników odżywczych ...

dawno temu

Faszerowane pomidory – nie tylko dla wegetarian

... Dietetycy zalecają, aby mięso spożywać trzy razy w tygodniu. A co z pozostałymi dniami tygodnia? Jak zapełnić brzuchy wygłodniałych domowników? Faszerowane pomidory to danie smaczne, zdrowe ... . Składniki: 8 dużych pomidorów25 dag zmielonego, ...

dawno temu

Makijaż w młodym wieku może być niebezpieczny

...   Jak wynika z badań prowadzonych przez Environmental Working Group, młode dziewczyny, które na co dzień się malują, mogą być w przyszłości narażone na zdrowotne niebezpieczeństwo. Kosmetyki ... Jak wynika z badań prowadzonych przez ...

dawno temu

Młode ciało na dłużej

... Ponad połowa Polek uważa, że kobieta po 30 roku życia nie może mieć jędrnego ciała i młodo wyglądającej skóry. Stosując się do prostych, ale zbawiennych w skutkach zaleceń można zachować urodę bez drogich kosmetyków czy zabiegów w SPA. ... bez ...

dawno temu

Jajka faszerowane szpinakiem

... W końcu weekend. Czas na odpoczynek i smaczne posiłki. Aby nabrać energii na cały dzień przyrządź swoim domownikom jajka faszerowane szpinakiem. Nie zabierze ci to dużo czasu, a z pewnością ...

dawno temu

Bakłażany faszerowane

... . Pomoże ci w tym poniższy artykuł. Poświęć chwilę, a dowiesz się nie tylko więcej na temat bakłażanów, lecz także poznasz przepis na wyśmienite faszerowane bakłażany. ... wskazówek. Jak smakuje bakłażan? Jest to produkt bardzo delikatny w ...

dawno temu

Pomysły na wykorzystanie ziemniaka

... Nasz kuchnia bez ziemniaka? To chyba niemożliwe. Tylko martwi fakt, że nadal w wielu polskich domach występuje on jedynie w towarzystwie mięsa i surówki obiadowej. Słowem: nuda! Jeśli pragniesz ... prowansalskimi. Smak ziemniaka dobrze też ...

dawno temu

Pieczone ziemniaki - jak zrobić, by były pyszne?

... Ziemniaki są nieodłącznym elementem polskiego obiadu. Najczęściej je gotujemy i zjadamy w postaci piure, czasami robimy dzieciom przyjemność i smażymy frytki. Tymczasem najzdrowiej jest ziemniaki ... upiec. Tak przyrządzone są po prostu pyszne. ...

dawno temu

Przepis na faszerowane jajka

... , posmarowane majonezem i przybrane szczypiorkiem, warto zastąpić jakimś bardziej kreatywnym pomysłem. Jak zrobić faszerowane jajka? Oto kilka przepisów. ... , posmarowane majonezem i przybrane szczypiorkiem, warto zastąpić jakimś bardziej ...

dawno temu

Ruszyła szkoła dla młodych ojców

... Mężczyzna tak jak kobieta instynktownie reaguje na pojawienie się w jego życiu dziecka. Jednak kontakt ojca z noworodkiem wygląda trochę inaczej. Z pomocą młodym tatusiom wyszła pomysłodawczyni ... Mężczyzna tak jak kobietainstynktownie reaguje ...

dawno temu

Zapiekane ziemniaki - danie na sylwestra

... Jak szybko przygotować dania na sylwestra? Najlepiej ograniczyć się do prostych produktów. Ziemniaki zapiekane na pewno wyjdą pysznie, a jeśli odpowiednio je przystroisz, będą wyglądały bardzo odświętnie. A ten zapach, kiedy wyjmiesz je z ...

dawno temu

Powiązane Tematy