Czas młodego, świeżutkiego bobu trwa. Warto wypróbować nieco odważniejsze podejście do tego zacnego warzywa - wspólna miska na stole, pełna ugotowanego bobu z łyżką masła. Połączenie smaków bobu i wędzonego kurczaka to strzał w dziesiątkę. Wyobraźcie sobie tu jeszcze śmietanę i suszony tymianek. Idealne zestawienie. Warto wypróbować, szczególnie jeśli zostanie nam po uczcie klika łyżek ugotowanego bobu.
Składniki:
40 dag makaronu penne,
30 dag świeżego bobu,
1 wędzone udko kurczaka,
1 łyżeczka suszonego tymianku,
½ szklanki śmietany 18%,
2 łyżki tartego parmezanu,
2 łyżki masła,
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Bób gotujemy w osolonym wrzątku, aż zmięknie.
Po odcedzeniu odstawiamy bób, by ostygł.
Obieramy go ze skórki.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Z udka kurczaka zdejmujemy skórę, dzielimy go na małe kawałki.
Na patelni rozgrzewamy masło, smażymy na nim kurczaka około 1 minuty.
Dodajemy bób i smażymy kolejne 2 minuty.
Dolewamy śmietanę.
Doprawiamy solą i pieprzem oraz tymiankiem.
Mieszamy i dusimy jeszcze 2 minuty.
Makaron odcedzamy.
Zdejmujemy patelnię z ognia i posypujemy potrawę parmezanem.
Dodajemy makaron i mieszając podgrzewamy jeszcze 2 minuty.
Jak podawać?
Podajemy gorący.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 20 zł |