Schab przyrządzony według tego przepisu z powodzeniem może znaleźć się na wielkanocnym stole. Wygląda apetycznie, smakuje wybornie. Soczyste mięso, delikatność polędwicy i specyficzny aromat suszonych śliwek powoduje, że mięso ma niepowtarzalny smak. Pieczone jabłka z kiszoną kapustą są doskonałym dodatkiem oraz dodają atrakcyjności potrawie.
Składniki:
1 kg schabu (szeroki kawałek),
2 polędwice średniej wielkości,
4 kwaśne jabłka,
25 dag suszonych śliwek,
25 dag kiszonej kapusty,
2 łyżki oleju,
kilka ziaren kminku,
sól, pieprz.
Marynata:
2 łyżki miodu,
2 łyżki octu balsamicznego,
2 łyżki oliwy z oliwek,
łyżka majeranku,
3 ząbki czosnku,
sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Z polędwiczek odciąć cienkie końcówki, w pozostałych częściach zrobić nożem otwór wzdłuż i wypełnić go suszonymi śliwkami.
Tak przygotowane polędwice włożyć do zamrażarki, żeby zesztywniały.
Miód wymieszać z octem balsamicznym, oliwą, dodać majeranek, zmiażdżony czosnek, sól i pieprz.
Wzdłuż schabu zrobić otwór i poszerzać go nożem w różnych kierunkach.
W otwór wcisnąć zamrożone polędwiczki.
Tak przygotowane mięso dokładnie posmarować marynatą i odstawić na pół godziny.
Schab włożyć do brytfanny i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 40 minut.
Z umytych jabłek odciąć wieczka i wydrążyć środki.
Odciśniętą kapustę kiszoną podsmażyć na łyżce oleju, dodać kminek, sól i pieprz.
Kapustą napełnić jabłka i włożyć do brytfanny z mięsem.
Piec jeszcze około 40 minut, co jakiś czas polewając mięso wytworzonym podczas pieczenia sosem.
Jak podawać?
Faszerowany schab podawać na gorąco z pieczonymi ziemniakami lub na zimno do pieczywa.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 45 zł |