Z tęsknoty za smakiem grzybów i zapachem lasu podczas ich zbierania przygotowałam moją ulubioną wersję zupy grzybowej. Oczywiście z suszonych grzybów, ostatnich zapasów mojej spiżarni. Zeszklona cebula i turkusowy ser pleśniowy nadają zupie grzybowej bardziej wyrazisty smak. A specjalna przyprawa i świeży czarny pieprz dodaje jej pikanterii. Zupa najlepiej smakuje w towarzystwie tostów, grzanek lub makaronu.
Składniki:
2 garści grzybów suszonych,
2 sery pleśniowe Lazur Blue turkusowy (każdy po 100 g),
2 cebule,
bulion warzywny,
1/3 kostki masła,
2 łyżeczki bułki tartej,
natka pietruszki,
przyprawa: Grzyby porcini z pietruszką,
czarny pieprz,
kilka pszennych tostów,
ewentualnie garść makaronu (rodzaj wedle uznania).
Jak przyrządzić?
Namocz grzyby na noc lub na dwie godziny przed gotowaniem.
Przygotuj około litr bulionu warzywnego.
Obierz cebulę i poszatkuj drobno.
Podsmaż na maśle, żeby się zeszkliła.
Do rondla z bulionem wrzuć namoczone grzyby i zeszkloną cebulę, gotuj na małym ogniu.
Na patelni rozpuść pozostałą część masła i wysyp bułkę tartą, by zrobić z niej zasmażkę.
Gdy grzyby będą miękkie, wrzuć do zupy dwa sery turkusowe połamane na kawałki.
Mieszaj, aż się rozpuszczą.
Dodaj zasmażkę z tartej bułki i masła.
Przypraw zupę przyprawą Grzyby porcini z pietruszką.
Niech jeszcze chwilę bulgocze na bardzo małym ogniu.
W tym czasie posiekaj natkę pietruszki.
Przygotuj kilka ciepłych tostów lub ugotuj makaron do zupy, jak wolisz.
Zupę zdejmij z gazu.
Zmiksuj na krem.
Jak podawać?
Przed podaniem posyp ją natką pietruszki i świeżym, czarnym pieprzem.
Podawaj z pszennymi tostami, grzankami lub z ulubionym makaronem.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 18 zł |