Na świątecznych stołach nie może zabraknąć jaj, które są symbolem odradzającego się życia, różnego rodzaju mięs i kiełbas, bab drożdżowych i mazurków. Tradycyjną potrawą wielkanocną jest też pascha, przygotowana ze świeżego twarogu, masła, cukru i różnego rodzaju aromatycznych bakalii.
Składniki:
1 kg tłustego białego sera,
pół kostki masła,
szklanka cukru,
8 żółtek,
50 g rodzynek,
50 g orzechów włoskich,
50 g migdałów,
30 g daktyli,
30 g fig,
30 g skórki pomarańczowej,
cukier waniliowy.
Do dekoracji:
wiórki z gorzkiej czekolady,
brzoskwinie z puszki,
sparzone migdały w całości.
Jak przyrządzić?
Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie.
Migdały sparzyć gorącą wodą, obrać ze skórki i posiekać.
Figi, daktyle, skórkę pomarańczową drobno pokroić.
Orzechy włoskie rozdrobnić na małe kawałki.
Ser trzykrotnie przepuścić przez maszynkę.
Masło utrzeć z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Porcjami dodawać ser i dalej ucierać.
Na koniec dodać wszystkie bakalie i dokładnie wymieszać.
Masę zawinąć w ściereczkę, uformować ładny kształt i wstawić do lodówki.
Następnego dnia paschę wyjąć z lodówki.
Ułożyć na półmisku.
Udekorować sparzonymi migdałami w całości, pokrojoną brzoskwinią z puszki i wiórkami ze startej gorzkiej czekolady.
Jak podawać?
Podawać schłodzone, przechowywać w lodówce.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 35 zł |