Ładnie przyrumieniona tarta, podana na gorąco, może być efektownym daniem na walentynki lub na przyjęcie karnawałowe. Tajemnicą udanej tarty jest szybkie i zdecydowane wyrobienie ciasta i użycie zimnych składników (masło, jaja, śmietana). Połączenie żurawiny z serami daje znakomity efekt.
Składniki:
1,5 szklanki mąki,
0,5 kostki masła,
2 żółtka,
3 łyżki śmietany,
1 łyżeczka cukru,
szczypta soli,
10 dag suszonych żurawin,
10 dag sera pleśniowego typu dor blu,
10 dag mozzarelli,
10 dag sera żółtego np. gouda.
Jak przyrządzić?
Przesianą mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka, śmietanę, cukier, sól.
Szybko zagnieść ciasto, owinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na pół godziny.
Następnie ciasto rozwałkować na okrągły placek, przenieść za pomocą wałka do formy.
Nadmiar ciasta odciąć nożem.
Ciasto nakłuć widelcem i ponownie wstawić do lodówki na kilka minut.
Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni.
Jeżeli ciasto lekko się zarumieni, należy wyjąć z piekarnika.
Ser pleśniowy i mozzarellę pokroić w kostkę, rozłożyć na cieście, posypać żółtym serem startym na tarce i na wierzchu rozłożyć żurawinę.
Tartę piec jeszcze około 10 minut, aż sery się rozpuszczą i lekko przyrumienią.
Jak podawać?
Podawać gorącą.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 20 zł |