Ciasto czekoladowo- orzechowe - Przepis

Przepis kulinarny
Ciasto czekoladowo- orzechowe Zobacz 9 zdjęć

Delikatny krem, czekoladowa nuta i orzechowa niespodzianka w środku to ciasto, które nadaje się na każde spotkanie rodzinne i w gronie znajomych. Wygląda imponująco, jest aksamitne w smaku, długo zachowuje swoją wilgotność i świeżość. Nie oprze mu się żaden łasuch.

Składniki:

Ciasto I

7 jajek,
0,5 szklanki cukru,
2 łyżki kakao,
5 łyżek mąki pszennej,
2 płaskie łyżki proszku do pieczenia.

Ciasto II

20 dag orzechów włoskich,
5 białek,
3 łyżki cukru,
2 łyżki miodu,
łyżka mąki ziemniaczanej,
łyżka mąki pszennej.

Krem

2 szklanki mleka,
kawałek laski wanilii,
5 żółtek,
0,5 szklanki cukru,
kostka masła,
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej.

Do dekoracji:

tabliczka czekolady deserowej,
2 łyżki mleka,
wiórki kokosowe do posypania.

Tłuszcz i bułka tarta do przygotowania formy.

Jak przyrządzić?

Przygotować pierwsze ciasto.

Białka ubić na sztywno.

Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę.

Dodać do piany z białek.

Dosypać kakao, mąkę i proszek do pieczenia.

Wszystkie składniki lekko wymieszać.

Przełożyć do formy uprzednio posmarowanej tłuszczem i wyspanej bułką tartą.

Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 35 minut.

Ostudzić i przekroić wzdłuż na dwie części.

Przygotować drugie ciasto.

Orzechy zgnieść za pomocą wałka.

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.

Dodać orzechy, miód, obie mąki.

Wszystkie składniki połączyć ze sobą.

Piec w temperaturze 180 stopni około 35 minut.

Przygotować krem.

Odlać 0,5 szklanki mleka, resztę zagotować z kawałkiem laski wanilii.

Żółtka utrzeć z cukrem.

Dodać 0,5 szklanki zimnego mleka, mąkę ziemniaczaną i wymieszać.

Z gotującego mleka usunąć wanilię.

Wlać masę jajeczną i gotować do uzyskania konsystencji budyniu (cały czas mieszając).

Ostudzić i zmiksować z masłem.

W formie ułożyć ciemny placek, posmarować połową kremu, następnie placek orzechowy posmarować pozostałą częścią kremu i na to placek ciemny.

Czekoladę rozpuścić z dwiema łyżkami mleka.

Posmarować wierzch ciasta i posypać wiórkami kokosowymi.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania90 min.
Trudnośćśredni
Porcje8
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt36 zł

Ciasto czekoladowo- orzechowe: Podobne przepisy

Ciasto czekoladowo- orzechowe: wypróbuj również

Powiązane Tematy