Delikatny krem, czekoladowa nuta i orzechowa niespodzianka w środku to ciasto, które nadaje się na każde spotkanie rodzinne i w gronie znajomych. Wygląda imponująco, jest aksamitne w smaku, długo zachowuje swoją wilgotność i świeżość. Nie oprze mu się żaden łasuch.
Składniki:
Ciasto I
7 jajek,
0,5 szklanki cukru,
2 łyżki kakao,
5 łyżek mąki pszennej,
2 płaskie łyżki proszku do pieczenia.
Ciasto II
20 dag orzechów włoskich,
5 białek,
3 łyżki cukru,
2 łyżki miodu,
łyżka mąki ziemniaczanej,
łyżka mąki pszennej.
Krem
2 szklanki mleka,
kawałek laski wanilii,
5 żółtek,
0,5 szklanki cukru,
kostka masła,
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej.
Do dekoracji:
tabliczka czekolady deserowej,
2 łyżki mleka,
wiórki kokosowe do posypania.
Tłuszcz i bułka tarta do przygotowania formy.
Jak przyrządzić?
Przygotować pierwsze ciasto.
Białka ubić na sztywno.
Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę.
Dodać do piany z białek.
Dosypać kakao, mąkę i proszek do pieczenia.
Wszystkie składniki lekko wymieszać.
Przełożyć do formy uprzednio posmarowanej tłuszczem i wyspanej bułką tartą.
Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 35 minut.
Ostudzić i przekroić wzdłuż na dwie części.
Przygotować drugie ciasto.
Orzechy zgnieść za pomocą wałka.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.
Dodać orzechy, miód, obie mąki.
Wszystkie składniki połączyć ze sobą.
Piec w temperaturze 180 stopni około 35 minut.
Przygotować krem.
Odlać 0,5 szklanki mleka, resztę zagotować z kawałkiem laski wanilii.
Żółtka utrzeć z cukrem.
Dodać 0,5 szklanki zimnego mleka, mąkę ziemniaczaną i wymieszać.
Z gotującego mleka usunąć wanilię.
Wlać masę jajeczną i gotować do uzyskania konsystencji budyniu (cały czas mieszając).
Ostudzić i zmiksować z masłem.
W formie ułożyć ciemny placek, posmarować połową kremu, następnie placek orzechowy posmarować pozostałą częścią kremu i na to placek ciemny.
Czekoladę rozpuścić z dwiema łyżkami mleka.
Posmarować wierzch ciasta i posypać wiórkami kokosowymi.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 36 zł |