Lekki, kremowy sos z suszonych grzybów idealnie komponuje się z różnymi rodzajami mięsa, ale można nim skropić także ziemniaki i makaron. Jego intensywny zapach wydziela się już podczas gotowania. Z małą ilością tłuszczu, bez mąki, z warzywami jest delikatny, aksamitny. Grzyby nie mają walorów odżywczych, jednak ich walory smakowe są niepowtarzalne.
Składniki:
5 dag suszonych grzybów,
warzywa: marchew, pietruszka, pół selera, kawałek pora, cebula,
łyżka masła,
2 ząbki czosnku,
kilka łyżek śmietany 12%,
pół łyżeczki majeranku,
sól, pieprz,
natka pietruszki lub liście bazylii.
Jak przyrządzić?
Grzyby namoczyć w 2 szklankach wody, następnie pokroić.
Wodę z moczenia grzybów przelać do garnka.
Dodać marchew, pietruszkę, selera i pora.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła.
Wrzucić tam pokrojoną cebulę, grzyby i czosnek i chwilę smażyć (czosnek nie może zbrązowieć, bo będzie gorzki).
Następnie zawartość patelni dodać do gotujących się warzyw.
Wszystko gotować do miękkości.
W garnku pozostawić 1/3 warzyw, resztę wyjąć z wywaru.
Wszystkie składniki zmiksować.
Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Wymieszać ze śmietaną.
Posypać pokrojoną natką pietruszki lub udekorować listkiem bazylii.
Jak podawać?
Podawać do mięs, ziemniaków i makaronu.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 13 zł |