Nazwy potraw biorą się przede wszystkim od nazwisk kucharzy, którzy po raz pierwszy je przyrządzili lub od sławnych osób zlecających przygotowanie specjalnego dania. Boeuf Strogonow pochodzi od hrabiego Stroganowa, który słynął z otwartych obiadów i właśnie na tę okazję zlecił przygotowanie dania z polędwicy wołowej i pieczarek.
Składniki:
0,5 kg świeżej wołowiny bez kości,
15 dag pieczarek,
1 czerwona papryka,
2 cebule,
1 ząbek czosnku,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
1 łyżka masła,
2 łyżki oleju,
majeranek,
sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Oczyszczone i umyte mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oleju oraz odrobinie masła.
Mięso przełożyć do garnka, podlać wodą i dusić na małym ogniu.
Pieczarki i cebulę pokroić w grubszą kostkę i podsmażyć na pozostałym tłuszczu, dodać do mięsa.
Gdy mięso będzie miękkie, dołożyć pokrojoną paprykę, koncentrat pomidorowy, zmiażdżony czosnek.
Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Dusić jeszcze 10 minut.
Jak podawać?
Podawać z pieczywem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 18 zł |