Ostatni dzień roku zawsze obchodzimy bardzo uroczyście. Sylwestrową noc spędzamy na wielkich balach lub kameralnie z najbliższymi przyjaciółmi. Przygotowujemy wtedy mało pracochłonne dania, fantazyjne kanapki, sałatki, szybkie ciasta. Proponuję własnoręcznie wykonane trufle, które nie wymagają dużego nakładu pracy, a czekolada w nich zawarta pobudza zmysły i dodaje energii do tańca.
Składniki:
2 szklanki mąki,
szklanka cukru,
2/3 szklanki mleka,
8 dag masła,
tabliczka gorzkiej czekolady,
żółtko,
30 ml spirytusu,
parę kropli esencji rumowej,
2 łyżki kakao,
3 łyżki startych orzechów włoskich.
Jak przyrządzić?
Mleko zagotować z cukrem i odstawić do wystygnięcia.
Mąkę wsypać na suchą patelnię i uprażyć na małym ogniu, ciągle mieszając.
Gdy mąka zrobi się beżowa, zdjąć z ognia i ostudzić.
Masło i żółtko utrzeć na kremową masę, powoli dodawać mąkę, mleko i rozpuszczoną czekoladę, a następnie spirytus i esencję rumową.
Ucierać aż wszystkie składniki się połączą.
Masę przykryć i wstawić na 15 minut do zamrażalnika.
Z dobrze schłodzonej masy formować małe kule i obtaczać w kakao wymieszanym ze startymi lub zmielonymi orzechami.
Trufle przechowywać w lodówce.
Można je zrobić 2-3 dni wcześniej.
Jak podawać?
Do szampana.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |