Kto kiedykolwiek sam piekł kruche ciastka, wie, że nie ma lepszego sposobu by zachwycić gości. Samo przygotowanie i pieczenie ciasta zajmuje chwilę. Smak zależy wyłącznie od jakości masła. Warto kupić droższe, bo dzięki temu ciastka będą pyszne a zapach, roznoszący się po domu, upajający. Można w te ciasteczka włożyć orzechy, bakalie, kawałki czekolady. Można użyć masła solonego, wtedy ciasteczka przypominać będą słynne szkockie ciastka typu shortbread.
Składniki:
50 dag mąki pszennej,
25 dag masła,
20 dag cukru,
2 jajka,
1 cukier waniliowy,
szczypta soli,
szczypta proszku do pieczenia.
10 orzechów,
ewentualnie polewa czekoladowa.
Jak przyrządzić?
Mąkę przesiewamy przez sito, masło za pomocą noża wkrajamy do mąki.
Nie urabiamy ciasta rękami, tylko siekamy nożem.
Dodajemy jajka, sól, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cały czas siekamy ciasto nożem, dopiero pod koniec urabiamy ciasto rękami oprószonymi mąką.
Tak przygotowane chowamy do lodówki na co najmniej 2 godziny (lub do zamrażalnika na ½ godziny).
Zmrożone ciasto kroimy na plastry i odrywając po kawałku tworzymy niewielkie kulki.
Każdą z nich spłaszczamy, ozdabiamy orzechem i kładziemy na blasze wysmarowanej masłem.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut.
Jeśli chcemy ozdobić ciastka polewą czekoladową, czekamy chwilę, by ciastka ostygły.
Jak podawać?
Podajemy z kawą lub herbatą.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 5 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |