Cielęcina świetnie nadaje się do gulaszu, bo nie wymaga wielogodzinnego gotowania. Mięso jest miękkie i zdrowsze od wołowiny. Do gulaszu można użyć różnych warzyw. Wybrałam paprykę, chili, cukinię, marchew, pieczarki, cebulę i czosnek. Sos pomidorowy nada potrawie słodko-kwaśnego smaku. A odpowiednia kompozycja ziół doda wspaniałego aromatu. To moja ulubiona wersja gulaszu, spróbujcie.
Składniki:
30 dag cielęciny,
2 łyżki oliwy z oliwek,
2 marchewki,
pół cukinii średniej wielkości,
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
30 dag pieczarek,
3 papryki: żółta, zielona i czerwona,
1 papryka chili,
garnuszek bulionu,
kubek przecieru pomidorowego,
łyżka oregano,
łyżeczka bazylii,
szczypta ziół prowansalskich,
2 liście laurowe,
szczypta przyprawy do gulaszu,
garść liści bazylii,
ewentualnie sól i cukier do smaku.
Jak przyrządzić?
Cielęcinę myjemy, usuwamy błonki i tłuste części, kroimy na kawałki, tak jak do gulaszu.
Polewamy oliwą z oliwek i posypujemy przyprawą do gulaszu.
Wstawiamy do lodówki na godzinę.
W tym czasie na oliwie szklimy pokrojoną w kostkę cebulę.
Do cebuli dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki i smażymy na niewielkim ogniu, aż woda z pieczarek odparuje.
Gotujemy bulion.
Obieramy i kroimy w kostkę marchew.
Do gotującego się bulionu wrzucamy marchew, liście laurowe i mięso cielęce – idealne na gulasz, bo nie wymaga wielogodzinnego duszenia.
W tym czasie obieramy czosnek, w paski kroimy paprykę, w drobne kawałki chili (oczywiście odrzucając gniazda nasienne).
Warzywa wrzucamy do gotującego się na małym ogniu gulaszu.
Cukinii nie obieramy, wydrążamy środek z pestkami, wyrzucamy go, a twardą część z zieloną skórką kroimy w kawałki i dodajemy do gulaszu.
Gdy woda z gotujących się warzyw trochę odparuje, wlewamy przecier pomidorowy.
Ja używam zawekowanego wcześniej, z samodzielnie przetartych pomidorów z mojego ogródka.
Taki jest najzdrowszy.
Dodajemy zioła: bazylię, oregano, zioła prowansalskie.
Próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą i cukrem.
Gulasz jest gotowy, gdy cielęcina jest miękka.
Jak podawać?
Podajemy z garścią podartych liści bazylii.
Do przecieraków, kopytek, ryżu, ziemniaków lub pieczywa.
Ja lubię z szarymi podsmażonymi kluskami, z buraczkami i ogórkiem kiszonym.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 40 zł |