Prosta, błyskawiczna przystawka, ale jakże wykwintna w smaku. Słodkie gruszki w syropie idealnie komponują się ze słonym, roztopionym serem pleśniowym. Połączenie tych smaków, to poezja. By nie było za słodko, danie ozdabiam kwaskowatymi malinami. Przystawka najlepiej smakuje na ciepło, gruszki są wtedy miękkie i rozpływają się w ustach, a ser puszcza swój smak i aromat. Możesz przygotować ją na sylwestra.
Składniki:
Puszka gruszek w syropie (gruszki przekrojone na pół) 825 g,
ser pleśniowy Dor Blu 100 g,
kilka malin do ozdoby.
Jak przyrządzić?
Połówki gruszek wyjmij z puszki i odsącz z syropu.
Połóż na blaszce.
Pokrój ser pleśniowy.
Jego kawałki umieść w wydrążonym środku gruszek.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 100 stopni C.
Umieść w nim blachę z gruszkami.
Poczekaj, aż ser się delikatnie rozpuści.
Jednak nie powinien on się spiec, a jedynie podpiec.
Nie powinien też spływać z gruszek, bo będzie to wyglądało nieestetycznie na stole.
Po około 10 minutach gruszki są już ciepłe, a ser miękki.
Wyjmij je delikatnie na talerz i od razu podaj.
Przystawkę możesz ozdobić malinami.
Znajdziesz je w sklepach i warzywniakach, również o tej porze roku.
Ich czerwona barwa ładnie się komponuje z mdłą kolorystycznie potrawą.
Do ozdoby możesz użyć także innych owoców.
Jak podawać?
Podawaj ciepłe, zanim ser stanie się twardy.
Do białego, wytrawnego schłodzonego wina lub do słodkiej wiśniówki.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 18 zł |